Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Freek Vonk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wetenschapper
Freek Vonk (2016).png
Interview met Freek Vonk in 2016
Persoonlijke info
Volledige naam Freek Jacobus Vonk
Bijnaam
Pseudoniem
Geboren 24 februari 1983
Geboorteplaats Dordrecht
Geboorteland Nederland
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Bekend van
Vakgebied biologie, scheikunde en farmaceutische wetenschappen
Actief Vrije Universiteit Amsterdam, bijzonder hoogleraar herpetologie
Bekend van van TV en theatershows
Portaal Portal.svg Wetenschap

Professor Dr. Freek Vonk is een bioloog die ook bekend is van TV en theatershows.

Jeugd en opleiding

Freek Vonk ging in Dordrecht naar het Titus Brandsmacollege. Daarna studeerde hij biologie aan de Universiteit Leiden. Freek specialiseerde zich in de ontwikkeling van reptielen, waarbij hij kijkt hoe deze dieren door de eeuwen heen zijn veranderd. In 2006 verscheen er een artikel van hem en een andere bioloog in het blad Nature. In 2007 volgde er een eerste wetenschappelijk artikel van hem in Litteratura Serpentium. In 2008 schreef hij als eerste auteur een hoofdartikel in Nature over de evolutionaire ontwikkeling van giftanden bij slangen. In datzelfde jaar kreeg Freek van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek een Toptalentbeurs van 180.000 euro waarmee hij zijn promotieonderzoek betaalde. Een promotieonderzoek doe je om je bul te halen, een soort diploma. Freek promoveerde in september 2012 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Snake evolution and prospecting of snake venom (Slangengif een bron van inspiratie). HIj won toen ook de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie. In 2014 kreeg hij een belangrijke subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek van 250.000 euro om door te kunnen gaan met zijn onderzoek naar de eigenschappen van slangengif.

Freek op TV, in de bladen en in het theater

Al tijdens zijn studie kwam Freek Vonk vaak op TV. Zoals in:

Daarnaast schreef en schrijft hij stukjes voor bladen als:

 • Sp!ts,
 • KIJK,
 • National Geographic Magazine,
 • TrosKompas,
 • De Telegraaf
 • Vrij Magazine.
 • Eigen magazine Wild van Freek (vanaf 2017 bij Blink Uitgevers)
 • Van 2015-2019 leerzame spaaractie voor Albert Heijn

Televisie

Freek Vonk maakte en presenteerde vanaf 2012 verschillende televisieprogramma's voor de zenders National Geographic en Discovery Channel.

Vanaf januari 2012 kreeg hij een rubriek in Villa Achterwerk van de VPRO; Freek op safari. Daarna kwam Freek in 't Wild (2012-2013) en Freeks Wilde Wereld (2014-nu). Op 15 oktober 2015 won hij de Gouden Stuiver (een televisieprijs voor beste kinderprogramma) voor zijn programma Freeks Wilde Wereld

Ook maakte hij in 2014 voor BNNVARA de serie Freek Vonk in Australië, Freek Vonk in Latijns-Amerika en in 2016 de vierdelige serie Freek tegen de stropers. Door het maken van deze serie vond Freek dat er iets tegen die stropers gedaan moest worden. Hij zette een eigen stichting op om stroperij tegen te gaan, stichting No Wildlife Crime (NCW). Hiermee betaald hij mee aan projecten die de strijd aangaan tegen stropers.

Andere programma's

 • 2014 Nationale Wetenschapsquiz Junior
 • 2014 hoorcollege in de reeks DWDD University met als onderwerp gif
 • 2016 college in DWDD over 'Evolutie'
 • 2016 samen met presentatrice Evi Hanssen De Super Freek Show op NPO 1.
 • 2017 'Superzintuigen'
 • 2017 Freek naar de haaien waarmee hij in 2018 de Zapp Award voor beste Zapp-programma wint
 • 2020-2021 Freeks Jungle School, een programma waarin hij lesgeeft over zijn lievelingsdieren.

Shows in het theater

Freek Vonk heeft verschillende van zijn TV programma's uitgebracht als theatershow:

 • 2014 Freek Vonk Live in AFAS Live (Amsterdam)
 • 2014 Freeks Wilde Wereld Live,
 • 2015 Freeks Wilde Avonturen,
 • 2016 Freek Vonk Live: van Dino tot Dolfijn
 • 2017 Freek Vonk Live: Op Wereldreis. Deze show werd in het voorjaar van 2017 nog 27 keer uitgevoerd in theaters verspreid door heel Nederland.
 • 2018 Freek Vonk Live: In het Hol van de Leeuw
 • 2019 Freek Vonk Live: Dwars door de Wildernis.
 • 2020 zou Vonk het land in trekken, langs verschillende theaters, met Freek Vonk Live: On Tour. Vanwege COVID-19 werd deze tournee uitgesteld tot het voorjaar van 2021.

Ongelukjes

Het werk van een bioloog is zeker niet ongevaarlijk. Freek heeft een paar keer pech gehad. Zo is hij al een keer in zijn hand gebeten door een zwartpunt-haai. Nam hij een tekenziekte (ziekte van Lyme) mee naar huis, na opnames in Afrika. Er heeft een botfly een aantal eitjes in zijn been gelegd, waar later larven uitkwamen. De larven moesten door artsen uit Freeks' been worden gehaald.

Er is een keer tijdens opnamen voor het tv-programma Freek naar de haaien in zijn rechterbovenarm gebeten door een Caribische rifhaai. De chirurg moest de wond dichten met meer dan honderd hechtingen!

Hij is nog een keer in zijn hand gebeten door een kaaiman (soort krokodil), tijdens opnames in Suriname en later nog een keer door een tapijtpython in Australië. Ook heeft hij een keer knokkelkoorts gekregen waardoor ze de opnames moesten staken.

Werk als bioloog

Naast het televisie en theater optreden, werkt Freek Vonk als bioloog, onder andere voor Naturalis. Hij is vanaf begin 2020 bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam voor een periode van vijf jaar. Hier is hij lid van de afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen. Hij doet onderzoek op natuurlijke gifstoffen in de hoop om slangenbeten te kunnen behandelen en het gif te gebruiken als medicatie.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Freek_Vonk&oldid=721004"