Naturalis Biodiversity Center

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Naturalis vanaf de buitenkant

Naturalis Biodiversity Center, meestal Naturalis genoemd, is een museum in Leiden. Naturalis is een rijksmuseum en bevat een belangrijk deel van de Nederlandse museumcollectie. Het museum richt zich op de natuur in brede zin. Zo heeft het museum verschillende opgezette dieren en gedroogde planten, maar ook veel mineralen, edelstenen, fossielen, etc. Het is een zogeheten natuurhistorisch museum.

Naturalis heeft tevens een enorme opslagplaats, de grote toren achter het museum en binnenkort ook het oude museum. Ook is aan het museum een onderzoeksinstituut gekoppeld. Naturalis bestaat in deze vorm pas sinds 2010, maar de collectie gaat terug tot 1820. Tegenwoordig is slechts een beperkte tentoonstelling te zien, aangezien het museum wordt uitgebreid en verbouwd. Men verwacht dat het museum in 2019 zal openen.

Geschiedenis

De afdeling fossielen in het oude museum.

In 1820 richtte koning Willem I der Nederlanden het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie op. Later zou het Rijksmuseum van Geologie en Mineralogie hier vanaf splitsen in 1878. Ondertussen had de Amsterdamse dierentuin Artis ook een natuurhistorische collectie opgebouwd, die te zien was in het Zoölogisch Museum Amsterdam. Daarnaast waren er in Leiden, Utrecht en Wageningen depots voor collecties onder de naam Nationaal Herbarium Nederland. Al deze musea waren meestal beperkt voor bezoekers geopend en soms waren ze zelfs lange tijd gesloten. In 1986 werd het eerste natuurhistorische museum in Nederland geopend dat voor publiek aanvankelijk was. De bouw kostte toen 60 miljoen euro en het was daardoor na het Rijksmuseum Amsterdam het duurste museum dat toen ooit in Nederland gebouwd was. Dit werd toen het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie.

De eerste bouwsteen voor Naturalis gebeurde in 1990 door het samenvoegen van het 's Rijks Museum van Natuurlijke Historie en het Rijksmuseum van Geologie en Mineralogie. Aanvankelijk werd dit het Nationaal Natuurhistorisch Museum. In 1995 werd het museum zelfstandig. Na in te hebben genomen in het nieuwe gebouw werd de naam gewijzigd in Naturalis. In 2010 werden de overige musea met Naturalis samengevoegd onder de naam Naturalis Biodiversity Center. Ook een onderzoeksinstituut van UNESCO werd aan het museum toegevoegd.

In 2015 werd bekend dat het museum sloot voor een uitbreiding. In het oude museum kwam men via het Pesthuis (waar vroeger het Legermuseum zat) binnen en liep men via een grote, glazen loopbrug over de weg naar de overkant. Het museum zat voornamelijk in de voorkant van het gebouw, aangezien de achterkant het depot bevatte. Daarnaast was er nog een kleine ruimte in het Pesthuis zelf. In 2017 werd het museum gesloten. De loopbrug werd hierdoor afgebroken en het museum doet het Pesthuis weg. Naast het museum komt een nieuw, grote museum met een grote glazen ruimte. Het oude museum wordt omgebouwd tot depot. Vermoedelijk gaat het museum in 2019 open. Tot die tijd zijn er in het Pesthuis tijdelijke tentoonstellingen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Naturalis_Biodiversity_Center&oldid=724246"