Equinox

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vaste plek bij bergkam op Sicilië van opkomende zon tijdens equinox

De equinox is een tijdstip in het jaar dat de zon loodrecht boven de evenaar staat. De equinox komt voor rond 21 maart (begin lente) en 21 september (begin herfst).

Het hangt samen met de zonnewende die plaats vindt midwinter (rond 21 december, begin van de winter) en midzomer (rond 21 juni, begin van de zomer). Bij de midwinter (ook wel Joel of Joël) ervaart met het kortst daglicht en daarna gaan de dagen weer lengen. Bij de midzomer ervaart men het langs daglicht en daarna worden de dagen weer korter.

Zowel de equinox als de zonnewende hebben te maken met de iets scheve stand van de aardas. Zoals hiervoor beschreven bepaalt dit het begin van de seizoenen. In de tijd van de Germanen wist men wel dat dit gebeurde, maar had men er nog geen verklaring voor. Onze voorouders hadden wel 'instrumenten' om dit fenomeen te volgen. Op Sicilië komt de zon twee keer per jaar precies op die ene plek in de bergkam op tijdens de equinox. Stonehenge is daar ook een voorbeeld van.

Er werden goddelijke krachten aan toegekend en ook in de hekserij of wicca had het een magische betekenis.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Equinox&oldid=768036"