Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Eerste klas

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het symbool dat op Nederlandse treinen staat om de eerste klas aan te geven.

Eerste klas is de meest luxe comfortklasse in het openbaar vervoer. Eerste klas komt vaak bij treinen en schepen voor, maar vroeger hadden ook trams eerste klas. De eerste klas biedt vaak ruimere zitplaatsen en beenruimte dan de tweede klasse. Voor langere afstanden biedt de eerste klas soms ook een drankje en/of maaltijd, aansluitingen voor laptops of meer persoonlijke service aan. Hierdoor is de eerste klas ook duurder dan de tweede klas.

Vroeger was er een duidelijker verschil tussen de eerste en tweede klas. Zo waren er op stations aparte wachtkamers. De eerste klas was voor de rijke reizigers, terwijl de tweede klas voor de arme reiziger was. Tegenwoordig worden de eerste en tweede klas in een trein gescheiden door een glazen wand en zit de kleur van de zitting van de stoel anders. Je ziet in Nederland veel dat de eerste klas leger is dan de tweede klas, vanwege het extra tarief. Zitten in de eerste klas, terwijl je voor de tweede klas hebt betaald kan een boete opleveren. Andersom is dit niet het geval.

In een vliegtuig wordt vaak de naam First Class gebruikt om de hoogste comfortklasse aan te geven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eerste_klas&oldid=687415"