Edith Frank

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Edith Frank-Holländer (Aken, 16 januari 1900 - Auschwitz-Birkenau, 6 januari 1945) was een Joods-Duits-Nederlandse vrouw die bekendheid heeft gekregen doordat zij de moeder was van Anne Frank.

Ze trouwde op 12 mei 1925 in de synagoge van Aken met Otto Frank, ze kregen 2 kinderen: Margot Betti op 16 februari 1926 en Annelies Marie op 12 juni 1929.

In 1933 gingen Edith en Otto naar Nederland, Anne en Margot gingen naar hun oma in Aken en gingen pas een paar maanden later naar Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat zij met haar gezin, Hermann van Pels, Auguste van Pels, Peter van Pels en Fritz Pfeffer ondergedoken in een pand in Amsterdam waar het bedrijf van Otto, Opetka, zat, later het Het Achterhuis genoemd.

Nadat zij verraden waren, werden ze op 4 augustus 1944 opgepakt. Eerst kwamen ze in het kamp Westerbork terecht maar later werden ze overgebracht naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Otto kwam in het mannenkamp, Anne, Margot en Auguste werden getransporteerd naar andere kampen. Edith bleef alleen achter en stierf begin 1945 zonder familie op 44-jarige leeftijd in het vrouwenkamp.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Edith_Frank&oldid=347295"