Dwergzijdeaapje

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dwergzijdeaapje
Cebuella pygmaea

Pygmy Marmoset (5336773146).jpg

Kwetsbaar
Leefgebied Zuid-Amerika
Leefomgeving tropische klimaten in moerassen of regenwouden
Behoort tot de Cebuella
Portaal Portal.svg Biologie

Het Dwergzijdeaapje of dwergoeistiti (Cebuella pygmaea) is een klauwapensoort van het geslacht Cebuella uit Zuid-Amerika. Het is een zoogdier en primaat. Het is een het kleinste aapje ter wereld en wordt zo'n 14 tot 16 centimeter groot. Het komt voor in de wouden van Zuid-Amerika. Daar vangt het onder andere grote insecten.

Je hebt een westelijke en een oostelijke soort. De westelijke soort komt voor in het noordwestelijke Amazoneregenwoud in Brazilië, Colombia, Ecuador en Peru.

Kenmerken

in het wild weegt het gemiddelde mannetje 110 g, wat iets kleiner is dan het gemiddelde vrouwtje met 122 gram. Volgroeide westerse dwergzijdeaapjes hebben een gemiddelde lichaamslengte van 13 cm en een staart gemarkeerd met zwarte ringen die gemiddeld langer is dan hun lichaam met 20 cm. Ze hebben donzige bruin-gouden vacht met zwarte tijk op hun schouders, ruggen en hoofden, terwijl hun buikvacht lichtgeel tot wit is. Er zijn zeer weinig zichtbare verschillen tussen de twee soorten in het Cebuella geslacht, met slechts een klein onderscheid in vachtkleur. Net als bij andere apensoorten uit de Nieuwe Wereld, heeft de dwergzijdeaap lange klauwachtige nagels op al hun tenen, die voornamelijk worden gebruikt om te klimmen en te eten.

Leefwijze

Ze bewegen zich vooral klimmend voort door de bomen. Soms springen ze van tak naar tak. Ze eten (drinken) boomsap, gom en latex van lianen en bomen. Af en toe kan hij ook geleedpotigen en fruit eten.

De dwergzijdeaapjes hebben vaak twee-eiige tweelingen. Ze maken trillende geluiden waarmee ze met elkaar communiceren.

Hun leefgebied wordt vooral bedreigd door de ontbossing van het Amazonegebied. Ook de handel in exotische huisdieren vormt een gevaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dwergzijdeaapje&oldid=773465"