Doodshoofdaapjes

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Doodshoofdaapjes
Saimiri

Saimiri sciureus-1 Luc Viatour.jpg

Gevoelig
Leefgebied Midden- en Zuid-Amerika
Leefomgeving Tropisch regenwoud en mangrove
Behoort tot de Cebidae

250px.

Portaal Portal.svg Biologie

Een doodshoofdaapje (of eekhoornaap) is een klein aapje, primaat en zoogdier. Hij wordt zo genoemd vanwege zijn hoofd. Die lijkt op een doodshoofdje. Het zijn apen uit de Nieuwe Wereld van de soort Saimiri. Saimiri is het enige geslacht in de onderfamilie Saimirinae. De naam van het geslacht is van Tupi- oorsprong (sai-mirím of çai-mbirín , waarbij sai 'aap' betekent en mirím 'klein' betekent).

Doodshoofdaapjes in de tropische wouden van Midden- en Zuid-Amerika in de bladerdaklaag. Vooral in de regenwouden en bij de mangroves. De Saimiri oerstedii wordt gescheiden gevonden in Costa Rica en Panama.

Soorten

Naast het gewone doodshoofdaapje (saimiri) heb je de:

  • Saimiri boliviensis - Doodshoofdaapje met zwarte dop
  • Saimiri cassiquiarensis - Humboldts doodshoofdaapje
  • Saimiri Collinsi - Collins' doodshoofdaapje
  • Saimiri oerstedii - Midden-Amerikaanse doodshoofdaap
  • Saimiri sciureus - Guinese eekhoornaap
  • Saimiri ustus - Doodshoofdaapje met blote oren
  • Saimiri vanzolinii - Zwarte doodshoofdaap
  • Saimiri annectens - Toegevoegde doodshoofdaap
  • Saimiri veldeni - Veld doodshoofdaap

Kenmerken

Doodshoofdaapjes hebben een korte en dichte vacht die zwart gekleurd is op de schouders, een groenige of paarse vacht langs de rug en ledematen, en wit op het gezicht.

Doodshoofdaapjes kunnen alleen zweten via de handpalmen en voeten. Dit kan tot gevolg hebben dat hun handen en voeten vochtig aanvoelen.

De doodshoofdaap wordt vaak gevangen voor de handel in huisdieren en voor medisch onderzoek,  maar wordt niet bedreigd. Twee soorten doodshoofdaapjes worden bedreigd: de Midden-Amerikaanse doodshoofdaap en de zwarte doodshoofdaap worden door de IUCN als kwetsbaar aangemerkt .

Apenheul

Doodshoofdaapjes kun je in het halfwild vinden in de Apenheul. Het zijn brutale beesten. Ze komen veel voor.

Doodshoofdaapjes kan je vinden in Apenheul. Daar mogen ze los lopen in een gedeelte van het park. Dan kunnen ze ook op je klimmen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Doodshoofdaapjes&oldid=773425"