Dodo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een tekening met Alice en een dodo uit het verhaal Alice in Wonderland

De dodo is een uitgestorven diersoort. Het was een vogel die op het ooit onbewoonde eiland Mauritius leefde. De dodo kon niet vliegen. Omdat hij geen natuurlijke vijanden had, was hij deze vaardigheid kwijtgeraakt. Hij was een meter hoog, een beetje dik, had grote voeten, vleugelstompjes, een plukje veren op zijn kont, een korte hals en een dikke, gebogen zwarte snavel. Eeuwenlang leefden dodo's ongestoord op het eiland Mauritius, tot de Nederlanders het in 1638 koloniseerden.

De Nederlanders zochten eten en de onnozele dodo's bleken een gemakkelijke prooi. Ze beschreven hem als kuifzwaan of wilde kalkoen. Ook noemden ze hem walgvogel, omdat het vlees taai en smerig bleek. Toch hebben ze er vermoedelijk veel gegeten. Een andere oorzaak voor het uitsterven zijn de geiten, varkens en honden die de Hollanders meebrachten naar het eiland. De varkens aten de eieren op van de dodo's. De geiten aten de nesten op.

Die aten veel dodo-eieren. Zeker is in elk geval dat in 1662 de laatste dodo is gezien. Wetenschappers vermoeden dat hij rond 1690 is uitgestorven. Helaas is er geen enkele opgezette dodo bewaard gebleven. Diverse musea bezitten botten, een kop of een ei, maar hoe hij er exact heeft uitgezien weet niemand zeker.

In Afrika is er een roze duif; een nakomeling van de dodo ze waren wel geschrokken dat wij ze opeten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dodo&oldid=623228"