De reisgenoten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Reisgenoten is het eerste van de drie delen van het verhaal In de Ban van de Ring van Tolkien.

De Reisgenoten is een fantasieverhaal met negen hoofdpersonen:

  • 1 dwerg
  • 2 mensen
  • 1 elf
  • 4 hobbits
  • 1 tovenaar

Je zal er vast wel van gehoord hebben door de film van Peter Jackson. Die ze allemaal verfilmd heeft, nou ja... de drie delen dan. Je hebt nog veel meer boeken van de Lord of the Rings (In de Ban van de Ring)

Het eerste boek is een serie sprookjes: Smid van Groot Woldingen. Boer Gilles van Ham. En het blad van Klein. Die werden gevolgd door de Silmarillion, de Hobbit en de trilogie: In de Ban van de Ring.

Het verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Het verhaal gaat over een hobbit Frodo die een ring krijgt van zijn oom Bilbo. Maar Gandalf zegt dat er een zware taak voor hem staat te wachten: de ring moet worden vernietigd omdat Sauron, de grote vijand, hem niet in handen mag krijgen. Frodo gaat met zijn vrienden Sam Gewissies en Peregrijn (Pepijn) Toek op pad. Ze moesten van Gandalf naar de elvenstad Rivendel, dit was helaas wel een lange weg. Ze gingen naar Farmer Maggot (Nederlands: Boer van der Made) de boer in Bijwater. Daar logeerden ze. Toen gingen ze naar de pond van Bokkelburg. Daar komen ze Meriaqdoc (Merijn) tegen.

Van daar kwamen ze bij een vriend. Na daar gerust te hebben gingen ze naar het Oude woud. Daar verdwaalden ze, ze besloten naar het water te gaan wat ze in de verte hoorden kabbelen. Bij het water aangekomen bleek dat ze bij de Wilgenwinde waren gekomen. Ze wisten alleen niet van de gevaren die daar waren.

Zo was er: de Oldmanwillow (in het Nederlands Oudewilgenman). Door hem vallen Merijn en Pepijn in slaap door zijn slaapliedje (de specialiteit van Oldmanwillow). Maar toen kwam er een vrolijke man (Tom Bombadil) die hen redde en hen mee naar zijn huis nam. Daar wachtte Goudbezie(vrouw van Tom Bombadil) en de volgende dag gingen ze naar de Grafheuvels. Daar worden ze aangevallen door grafgeesten en gevangengenomen, maar Tom Bombadil redt hen. Ze krijgen van hem ieder een zwaard waarmee ze zich kunnen verdedigen.

Daarna gaan ze naar Breeg, daar komen ze bij Aragorn en die hen verder brengt naar Rivendel. Op Weertop waar Gandalf waarschijnlijk ook was geweest worden ze aangevallen door de zwarte ruiters. Frodo wordt gestoken en Aragorn gaat vlug verder. Onderweg komen ze Glorfindel tegen, die leent Frodo een paard want hij is te zwak om te lopen. Frodo gaat zelf vlug naar Rivendel, maar hij komt onderweg Ringgeesten tegen. Maar Frodo is net de rivier overgegaan die de grens van Rivendel aangeeft. Net als de Ringgeesten hem proberen aan te vallen komt er een grote vloedgolf die de Ringgeesten wegspoelt.

Dan begint er een raad, alle rassen uit Midden-Aarde komen bijeen om te beslissen wat er gedaan moet worden met de ring, uiteindelijk wordt er een reisgenootschap samengesteld om de ring naar de Doemberg, in Mordor, te brengen. Gandalf is de leider van de groep, totdat ze door Moria (een oude mijn van de dwergen) gaan en Gandalf bij een gevecht met een Balrog in de diepte valt. Aragorn neemt nu de leiding over. Zo komen ze uiteindelijk aan in een bos, Lothlórien, waar Galadriel hen begroet. Een tijdje later gaan ze door, totdat ze aangevallen worden door Uruk-hai. Aan het eind van het verhaal valt het genootschap uit elkaar, Frodo en Sam gaan alleen verder.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_reisgenoten&oldid=804554"