Gandalf

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gandalf de Grijze

Gandalf de Grijze, of later: de Witte, is een Maia, een tovenaar uit de boeken van J.R.R.Tolkien (John Ronald Reuel Tolkien). In de film wordt hij gespeeld door Ian Mckellen. Hij heeft veel verschillende namen :

”Gandalf, they call me in north. Mithrandir call the elves me and Tharkun I am called by the dwarves, Olorin in my youth in the West that is long forgotten, in the South Icanus, and to the East I go not” - Gandalf (J.R.R. Tolkien), Lord of the Rings

Nederlands:

Gandalf, zo noemen ze me in het noorden. Mithrandir noemen de elfen mij en Tharkun wordt ik genoemd door de dwergen, Olorin in mijn jeugd in het Westen dat al lang vergeten is, in het Zuiden Icanus, en naar het Oosten ga ik niet."

Mithrandir en Gandalf zijn zijn meest gebruikte namen. Hij is een van de Istari, wat tovenaar betekent, en hij maakt deel van de Witte Raad, waarvan Saruman, een andere Istari, de baas is.

Uiterlijk en Karakter

Gandalf de Grijze en Bilbo Ballings

Gandalf de Grijze

Hij ziet eruit als een oude man, met een grijze baard en hij is kleiner dan een gemiddeld mens, waarschijnlijk om de Hobbits niet bang te maken. Hij heeft een Grijze mantel en een houten staf. Hij heeft ook een pijp om Pipe-Weed in te doen. Door zijn Ring Narya heeft hij et talent om iedereen waar hij mee omgaat moed in te spreken. Hij heeft een nogal opvliegend karakter, maar lacht meestal.

Gandalf de Witte

Hij heeft in plaats van een Grijze een Witte Mantel. Zijn baard en haar is ook wit geworden. Hij heeft ook een mooie witte staf, die hij heeft gekregen in Lorien. Hij is serieuser dan Gandalf de Grijze, maar lacht af en toe nog wel. Hij ziet er zeer inspirerend uit.

Geschiedenis

Gandalf's zwaard Glamdring

In het Westen

Gandalf was een van de Maia, wat betekent dat hij heeft meegeholpen van de goden, de Valar, om het universum te scheppen. Hij nam toen de naam Olorin en ging wonen in Valinor. Hij was een dienaar van Manwe, de God van de lucht en de adelaars, maar vertoefde ook veel bij Yavanna en Lorien. Er werd niet veel over hem verteld totdat hij rond het jaar 1000 van de Thord Age, Derde Era, naar Midden-Aarde wordt gezonden om de Vrij Volkeren te steunen in hun strijd tegen Sauron, samen met 4 anderen, de Istari. Hij wordt door Yavanna opgegeven, maar hij wil niet, hij was bang. Des te meer reden om te gaan zei Manwe.

In Middle Earth

Toen hij aankwam in Midden Aarde, als laatste van alle Istari, gaf Cirdan hem Narya, de Ring van Vuur. Hij wandelt vooral in het westen van Midden Aarde, wat wilt zeggen, in Eriador, de Wildernis, de Zuiderlanden en Rohan. Hij was een raadsman van Theoden. Hij komt vaak naar de Shire en is hier bekend om zijn spectaculair vuurwerk. Hij ging mee met Thrain II, de vader van Thorin Eikenschild, en kreeg van hem een van de Dwergenringen, de sleutel van de geheime ingang van Erebor en een kaart van Erebor. Op een bepaald moment komt hij in Bree, Breeg Thorin tegen en vertelt hem om een gezelschap voor te bereiden om de Eenzame berg te heroveren van Smaug, de draak.

De Hobbit

Thorin verzamelt 13 dwergen en komt naar Bag Eind, waar hij met Gandalf heeft afgesproken. Dit is het huis van Bilbo Ballings. Bilbo gaat ook mee. Gandalf gaat mee met de dwergen , en onderweg krijgt hij het oude elfenzwaard Glamdring uit Gondolin. Hij gaat mee tot de ingang van Mirkwood, Demsterwold, want hij heeft met de Witte Raad afgesproken om de Necromancer, Sauron, uit Dol Guldur te drijven. Na dit komt hij naar de Eenzame Berg en ontdekt dat draak al is gedood en dat er een gevecht is tegen de wolven en goblins. Hij gaat terug met Bilbo naar de Shire, Gouw, en vermoed dat hij een ring heeft.

Het teken van Gandalf

In de Ban van de Ring

Gandalf komt naar de verjaardagsfeest van Bilbo voor zijn 111ste verjaardag en vraagt Bilbo op zijn ring na te laten aan Frodo. Gandalf gaat naarMinas Tirith op e informatie over de Ring te raadplegen. 17 jaar later vertelt hij Frodo over de Ring. Hij vraagt hem zo snel mogelijk te vertrekken. Niet veel later komt Gandalf Radagast tegen. Radagast brengt hem een bericht van Saruman. Gandalf haast zich naar Isengard, het huis van Saruman. Saruman wilt Gandalf bekeren tot het slechte pad maar Gandalf weigert mee te werken. Saruman sluit het op boven op de toren en een adelaar komt hem redden. De adelaar brengt hem naar Rohan, waar Theoden helemaal onder de invloed van Grima Wormtong vol van corruptie zit. Hij neemt het snelste paard, Shodowfax, en rijdt naar Rivendell. Hij maakt deel uit van de Fellowship of the Ring, het Gezelschap van de Ring. In Moria, een verlaten mijn van de Dwergen, komt het Gezelschap een Balrog tegen, een oude demoon. Gandalf vernietigd de brug en de Balrog valt en neemt Gandalf mee in zijn val in de diepte. Ze vochten hun weg de Eindeloze Trap op, en wanneer ze boven kwamen bij Durin's Toren, vochten ze nog 3 dagen. Uiteindelijk won Gandalf en doodde de Balrog, maar hij was dodelijk gewond en stierf ook.

Maar Gandalf, omdat hij een Maia was, was terug tot leven gewekt door Manwe en nam nu de vorm aan van Gandalf de Witte. Hij kwam Aragorn, Gimli en Legolas tegen in Fangorn en ging met hen naar Edoras, de hoofdstad van Rohan. Daar bevrijdde hij Theoden van zijn corruptie en joeg hij Grima weg. Hij ging mee met Theoden naar de Tweede Slag om Nauw van Rohan. Ze verloren hard en Gandalf zij hen om zich terug te trekken in Helm's Deep, en hem daar te verwachten op de vijfde zonsopgang; Gandalf zoekt Eomer en zijn mannen en gaat met hen naar Helm's Deep. Op de vijfde zonsopgang komt hij aan door deze versterking wint Rohan de Slag om Helm's Deep. Hij gaat naar Isengard en praat met Saruman. Op de weg terug kijkt Pepijn in de Palantir en ziet dat Minas Tirith aangevallen zal worden. Hij gaat samen met Pepijn op Shadowfax naar Minas Tirith in grote snelheid. Daar legt hij Denethor uit over de dood van Boromir. In de Slag om de Pelennor Fields is hij de aanvoerder van de troepen binnenin Minas Tirith. Hij gaat ook mee naar de Slag om de Zwarte poort, de Black Gate.

Na de overwinning in de Oorlog om de Ring, gaat Gandalf mee met het schip naar het westen, samen met de andere Ringdragers: Frodo, Bilbo, Galadriel, Elrond, maar ook zijn paard Shadowfax.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gandalf&oldid=701133"