Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

De kleine zeemeermin (beeld)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wegens auteursrechten mag WikiKids het standbeeld hier niet tonen. Hierdoor is het standbeeld op bovenstaande foto gecensureerd.

De kleine zeemeermin is een beroemd beeld in Kopenhagen. Het stelt het gelijknamige personage voor uit het sprookje van Hans Christian Andersen voor. Het is van brons en in 1913 gebouwd door Edward Eriksen, in opdracht van Carl Jacobsen. Het beeld is één van de bekendste toeristische attracties in Kopenhagen en in heel Denemarken.

Het beeld staat op een sokkel in de haven. De sokkel is vormgegeven als een aantal op elkaar gestapelde rotsen. Hierdoor lijkt het net alsof de zeemeermin net uit het water omhoog is gekomen. Door de geschiedenis heen is het beeld verschillende keren beschadigd en beklad geweest. Soms was dit per ongeluk door een schip en andere keren was dit expres. In 1964 werd het beeld bijvoorbeeld onthoofd door kunstenaar Jørgen Nash en in 2007 werd er een boerka over het beeld heen getrokken.

In 2010 werd het beeld tijdelijk weggehaald uit de haven voor de wereldtentoonstelling in de Chinese stad Shanghai. Hier stond het beeld op het Deense paviljoen. In Denemarken vond men dit niet kunnen, aangezien veel Denen vonden dat het beeld enkel in de haven van Kopenhagen thuishoorde. Het Natuurhistorische Museum van de stad plaats hierdoor als een grap een skelet van de zeemeermin op de lege sokkel.

Op het beeld zit officieel auteursrecht. In Denemarken geldt de regel dat dit van kracht blijft tot 70 jaar na de dood van de maker. Hierdoor komt het beeld pas in 2029 in het publiek domein. Sinds 2019 worden door de familie van de overleden maker kopieën verkocht. Hierdoor komt het beeld in bepaalde andere plaatsen ook voor. Sommige steden konden de auteursrechten niet betalen en besloten het beeld daarom iets aan te passen, zoals in het Canadese Vancouver gebeurde.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_kleine_zeemeermin_(beeld)&oldid=700462"