Publiek domein

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit bestand van Venus staat in het Publieke Domein. Klik op de afbeelding om de beschrijving van de afbeelding te komen.

Publiek domein of Public domain is de term voor gemaakt werk waar geen auteursrechten op zitten. Voorbeelden hiervan zijn: computerprogramma's, beelden en geluiden. Je mag met een werk doen wat je wil. Er zijn geen beperkingen. Iemand kan aangeven dat zijn werk in het publieke domein valt. Een werk kan ook in het publieke domein komen als de auteursrechten zijn verlopen. Het auteursrecht verloopt (in Europa) als de maker van het werk 70 jaar dood is. Of, als de maker niet precies bekend is, 70 jaar nadat het werk is gepubliceerd. Eerst was deze periode veel korter. De lengte van het auteursrecht is niet in alle landen hetzelfde. Meestal is dat zo'n 50 tot 70 jaar na de dood van de maker. In een verdrag (de conventie van Bern) uit 1866 is een termijn van 50 jaar afgesproken. Als een maker niet heeft gezegd dat zijn werk in het Publieke Domein valt dan zit er automatisch auteursrecht op het werk. Iemand die werk heeft gemaakt mag zelf beslissen hoe anderen het mogen gebruiken. Er zijn verschillende vormen:

Een voorbeeld van werk dat in het Publieke Domein staat is het het werk van de de Amerikaanse federale overheid, zoals het CIA World Factbook.

Andere betekenis

In een andere betekenis wordt de term publiek domein gebruikt als aanduiding van de openbare ruimte, dat wil zeggen de ruimte die niet privé/privaat is.

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Publiek_domein&oldid=442317"