GFDL

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GNU-logo

De GNU-licentie voor vrije documentatie (Engels: GNU Free Documentation License (GFDL)) is een licentie die gebruikt wordt om tekstmateriaal onder bepaalde voorwaarden vrije software / vrij verspreidbaar te maken.

De GFDL is in de eerste plaats geformuleerd voor de documentatie van vrij verspreidbare computerprogramma's onder het GNU - project. Ook voor andere documenten kan de GFDL worden toegepast. Bijvoorbeeld Wikipedia wordt onder de GFDL gepubliceerd.

Verplichtingen bij het gebruik van de GFDL

  • Licentie GFDL. Het document moet weer onder de GFDL worden vrijgegeven (ook al is de tekst daarvan gewijzigd).
  • Auteursvermelding. In iedere al dan niet gewijzigde versie van het document moeten minimaal vijf auteurs van voorgaande versie(s) worden vermeld (alle auteurs als er minder dan vijf zijn), plus degene die de laatste wijziging heeft aangebracht.
  • Licentietekst. Een letterlijke kopie van de gebruikte licentietekst moet met het document worden meegeleverd.
  • Invariante secties. In de uiteindelijke gebruikte licentietekst voor het document kan onder bepaalde voorwaarden een lijst van invariante secties worden opgenomen die na het maken van een kopie niet veranderd mag worden.
  • Werkingsduur. Op een eenmaal onder GFDL vrijgegeven document (of deel daarvan) en alle gewijzigde versies daarvan blijft de GFDL van kracht totdat het auteursrecht verloopt (In Nederland, België en veel andere landen 70 jaar na de dood van alle hoofdauteurs).

Toegestaan gebruik

Bij een document dat onder de GFDL wordt vrijgegeven mag iedereen de tekst van het document:

  • kopiëren,
  • veranderen,
  • verkopen.

Wel dienen bij nieuw of gewijzigd gebruik de voorwaarden en verplichtingen zoals binnen de GFDL zijn beschreven te worden nageleefd. Bij het gebruik van onder GFDL uitgegeven documenten in een ander document (een aggregaat) zal in het algemeen het resulterende nieuwe document onder GFDL moeten vallen.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=GFDL&oldid=652684"