Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

De Zwakste Schakel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Zwakste Schakel
Geen afbeelding
beschikbaar
Alternatieve titel
Genre Quiz
Speelduur 50 minuten
Bedenker
Ontwikkelaar Holland Media Groep
Samensteller
Redactie
Eindredactie
Presentatie
Hoofdrollen 10
Stemmen
Stemmen (oorspr.)
Stemmen (NL)
Regie
Schrijver
Tekenaar
Montage
Muziek
Intromuziek
Orkestratie
Kostuums
Land van oorsprong
Taal
Locatie Nederland
Gerelateerde series
Producer
Coproducent
Uitvoering
Productiebedrijf Holland Media Groep
Start 2001
Einde 2004
Afleveringen 139
Seizoenen 5
Netwerk
Zender RTL 4
Televizier-Ring
Tv-commercial 1
Tv-commercial 2
IMDb-profiel
MovieMeter-profiel|-style="display: none;"
Website
Portaal Portal.svg Televisie

De Zwakste Schakel was een televisie-programma dat als genre "quiz" had. Het liep van 2001 tot 2004. Het werd gepresenteerd door Chazia Mourali,het werd uitgezonden op RTL 4. Wereldwijd werd het televisie programma onder andere uitgezonden in: De Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, Chili, Zuid-Afrika, Spanje en Portugal. Het originele format komt uit Engeland, van BBC One, de originele presentatrice was Anna Robson.

Landen waar het werd/wordt uitgezonden

Format

Het bestond uit 10 kandidaten, die allemaal achter een desk stonden, om de beurt kregen zij een vraag, die Chazia stelde, een ronde duurde 5 minuten, als de ronde afgelopen was moest een van de kandidaten worden weggestemd. Wie de meesten stemmen kreeg moest de show verlaten, daarna plaatste Chazia een opmerking tegen de afvaller,ze eindigde altijd met de quote "Jij bent de zwakste schakel, tot ziens". Dit gaat 8 rondes zo door, tot de finale waarin uiteindelijk twee kandidaten overbleven, die de finale gingen spelen. De winnaar verdiende maximaal 10.000. euro. Internationaal gezien werd/wordt het programma gepresenteerd door een vrouw met rood haar; in Vlaanderen Goedele Liekens, in het Verenigd koninkrijk Anna Robson en zoals gezegd in Nederland Chazia Mourali.

Kijkcijfers en kritiek

De zwakste schakel scoorde op "prime time", goed met zo'n 1.5 miljoen kijkers. Toen het begon, waren de kijkcijfers veel lager, dit omdat critici en columnisten het een zwak aftreksel vonden van de Engelse "The Weakest Link". Toch begonnen mensen het programma meer te waarderen en behaalde in de seizoen 3 en 4 het hoogtepunt. Na seizoen 5 werd het programma uit de lucht gehaald door de toenmalige zenderbaas van RTL 4, Fons van Westerloo.

Vlaanderen

Ook in Vlaanderen werd het uitgezonden op de zender VTM. Gepresenteerd door Goedele Liekens, dit werd echter heel snel van de zender gehaald, wegens tegenvallende kijkcijfers. Ook in België werd het afgebrand, omdat mensen Goedele als seks deskundige niet serieus namen.

Internationaal

Land Naam presentatrice/presentator TV- station Hoofdprijs Actief
Flag of the Arab League.svg Noord-Afrika en Arabië Elhalka Eladaaf/الحلقة الأضعف Rita Khory Future TV 16.000. $ Nee
Flag of Australia.svg Australië The Weakest Link Cornelia Frances Seven Network A$100,000 Nee
Flag of Azerbaijan.svg Azerbijan Zəif Bənd Kamila Babayeva/Solmaz Süleymanlı Lider TV AZN9,000 Nee
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_Zwakste_Schakel&oldid=718636"