Dark Academia
Dark academia is een trend en subcultuur op het internet. Dark academia verheerlijkt onderwijs, voornamelijk hoger onderwijs. De subcultuur werd populair in 2020 tijdens de coronapandemie, toen veel studenten thuiszaten. Dark academia draait om hoger onderwijs, literatuur, de schone kunsten, de Klassieke Oudheid, de Renaissance, de Romantiek en Gotische architectuur. De subcultuur heeft een liefde voor verouderde dingen, zoals typmachines, het verzegelen van enveloppen en het lezen bij kaarslicht. Moderne zaken, zoals laptops, worden afgewezen door de subcultuur. De subcultuur heeft daarnaast een liefde voor zaken met een duistere ondertoon.
De subcultuur is een zogeheten aesthetic (esthetiek); het draait vooral om de gevoelens en het uiterlijk. Voor sommigen is het ook een levensstijl of onderdeel van een levensstijl. Dark academia heeft overeenkomsten met de gothcultuur, aangezien beide schoonheid in duistere dingen proberen te vinden, zoals de dood.
Ontstaan
Dark academia is aan de ene kant een kritiek op het hoger onderwijs, vooral in de Verenigde Staten. Studenten gaan tegenwoordig naar een hogeschool of universiteit met een beroep voor ogen. Hoger onderwijs is hierdoor doelgericht geworden. Onderwijs was vroeger een manier om zichzelf te ontwikkelen en het doel van het onderwijs was minder belangrijk. Dark academia grijpt terug naar deze tijd, waarin cultuur en zelfontwikkeling een belangrijke rol speelden. Dark academia doet inspiratie uit boeken en films, waaronder de Harry Potter-serie, De verborgen geschiedenis (The Secret History) van Donna Tartt en de film Dead Poets Society. Ook haalt het inspiratie uit de universiteiten van New England (zoals Harvard) en Britse universiteiten (zoals Cambridge). Deze universiteiten zitten vaak in oude gebouwen, die in de gotische stijl gebouwd zijn. Dark academia apprecieert deze stijl, aangezien het teruggaat op een periode waarin onderwijs minder doelgericht was.
Een andere oorzaak van de groei van de trend is de coronapandemie in 2020. Deze leidde ertoe dat veel studenten thuiszaten. Veel studenten, die een voorliefde hebben voor vroegere tijden, besloten deze tijden te herleven. Dark academia viert deze tijden. Hierbij gaat het om de Klassieke Oudheid, de middeleeuwen, de Renaissance en ook de Romantiek van de vroege 19e eeuw. Gedurende deze periode ontstonden op YouTube allerlei afspeellijsten met muziek, die bij dit thema paste. Ook ontstonden allerlei video's, posts en vlogs op sociale media over Dark academia. Hieronder vallen boeken en films die bij het thema passen (zowel nieuwe als oude) en activiteiten (zoals kalligrafie). Dark academia was overigens al een ding sinds 2017.
Kritiek
Er is ook kritiek op dark academia. De subcultuur is namelijk niet helemaal historisch correct en eerder een willekeurige verzameling van zaken. Ook wordt Dark academia als elitair gezien, aangezien het een tijd verheerlijkt waarin alleen rijke mensen naar het hoger onderwijs konden.
Hierdoor is ook kritiek op de rol van vrouwen, minderheden en de LHBT-gemeenschap. De tijden, die Dark academia verheerlijkt, waren vaak niet tolerant tegenover deze groepen. Vrouwen konden in deze tijden vaak niet studeren, minderheden werden gediscrimineerd en LHBT-rechten bestonden niet. Dark academia is echter wel inclusief voor deze groepen. Zo is het grootste gedeelte van de gemeenschap voor gelijke rechten en tegen racisme, homofobie en discriminatie. Dark academia wil als het ware een verleden creëren, waarin deze groepen gelijke rechten hebben, in het heden. Het wil dus de stijl van vroeger combineren met de samenleving van tegenwoordig. Een bron van inspiratie hiervoor is de Netflixserie Bridgerton, waarin minderheden ook van adel zijn, ook is dit niet historisch correct. Hierdoor komt de ook kritiek dat Dark academia niet historisch correct is.