Christelijke jaartelling
De christelijke jaartelling is de jaartelling die het meest gebruikt wordt in de moderne wereld. Het nulpunt van de jaartelling is de geboorte van Jezus Christus. Jaren daarvoor worden aangeduid met "v.Chr." of "v.C." (voor Christus), jaren daarna met "n.Chr" of "n.C." (na Christus) of "AD" (Anno Domini, Latijn voor "in het jaar van de Heer"). Deze jaartelling is bedacht in ongeveer 525 (na Christus natuurlijk). Toen rekende de monnik Dionysius Exiguus uit wanneer Jezus geboren was om zo de data van Pasen te berekenen. De Rooms-Katholieke Kerk gebruikt de kalender echter pas sinds de tweede helft van de elfde eeuw.
Het is niet precies bekend wanneer Jezus geboren is en dus is ook niet precies bekend wanneer de jaartelling eigenlijk zou moeten beginnen. Volgens het evangelie werd Jezus geboren tijdens het bestuur van Herodes, die echter al in 4 v.Chr. is gestorven. Veel historici denken daarom dat Jezus ongeveer in 6 v.Chr. geboren is. Op 6 januari 6 voor Christus was een samenstand van de planeten Venus, Mars en Jupiter. Mogelijk zou dat de ster van Bethlehem geweest kunnen zijn.
Niet iedereen vindt het fijn om jaren met voor Christus en Anno Domini aan te duiden. Sommigen zeggen daarom in plaats van "christelijke jaartelling" "onze" of "gebruikelijke jaartelling". In het Nederlands is dit niet zo gebruikelijk, maar in het Engels is CE ("Common Era") inmiddels vrij gebruikelijk.
Islam
In islamitische landen geldt een andere jaartelling, hoewel moslims ook geloven in de maagdelijke geboorte van Jezus Christus.