Bruine boon

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Bruine boon
Phaseolus vulgaris

Bruine boon Noordhollandse Bruine (Phaseolus vulgaris).jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving voedingsgewas, akker, groentetuin
Behoort tot de Vlinderbloemenfamilie (Fabaceae)
Portaal Portal.svg Biologie

De bruine boon is familie van de witte boon. Het is een variëteit van de gewone boon uit de vlinderbloemenfamilie. Tot deze groep behoren ook de sperzieboon, de zwarte boon en de snijboon.

De bruine boon moet niet verward worden met de kidneyboon. Kidneybonen zijn iets steviger, minder meelachtig van smaak en roder van kleur. Ook de kapucijner is vergelijkbaar met de bruine boon, maar is familie van de erwt.

Kweken en oogsten

De bruine boon is erg makkelijk te planten. Bruine bonen worden tussen mei en juni in potten of de volle grond geplant. Voor het planten moet je de bonen laten kiemen. Dit doe je door ze een nacht lang in water te leggen. De bonen zuigen zich daardoor vol met water, waardoor ze later wortels zullen krijgen. De bonen moeten ongeveer 3 centimeter diep in de bodem worden gelegd. Hierna worden ze toegedekt met grond. Bruine bonen eventueel al eerder in een broeikas geplant worden. De bonen kunnen echter niet goed tegen kou, waardoor ze pas na IJsheiligen (half mei) buiten kunnen worden gezet. Na half mei is er namelijk geen kans meer op nachtvorst.

De plant staat het liefst in de volle zon en houdt niet van te natte grond. Toch moet de plant tijdens de zomer extra water hebben. De plant wordt ongeveer 50 centimeter hoog en hoeft meestal niet opgebonden te worden. De bruine boon is een eenjarige plant. Hij bloeit tussen juni en oktober. Bruine bonen kunnen in de nazomer of herfst (augustus tot en met oktober) geoogst worden.

Bereiding

Je kan de bruine boon ook eten, al moet het dan wel 8 uur weken en dan nog eens een uur koken. Bruine bonen worden daarom vaak in blik of glazen pot verkocht. De bonen zijn dan al voorgekookt en hoeven enkel nog opgewarmd te worden.

In Nederland en België worden bruine bonen vaak met aardappels en vlees gegeten. Ook bestaat er bruine bonensoep, waar ook nog rookworst en andere groenten inzitten.

De bruine of rode boon is een delicatesse in verschillende oosterse landen. In Syrië roosteren ze de bonen en vermalen ze dat als poeder. Dit wordt gebruikt om hun stoofpotjes extra smaak te geven.

Weetje

  • De bruine kameel haalt zijn vocht en energie uit de bruine boon. Toen er in 1992 een experiment was, gingen onderzoekers witte bonen aan de kameel voeren. De kamelen kregen toen een andere vachtkleur.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bruine_boon&oldid=834346"