Bokrijk (plaats)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Maria Gorettikerk in Bokrijk

Bokrijk is een plaats in de Belgische stad Genk. En ligt ten zuiden van Domein Bokrijk en ten noorden van het Albertkanaal. In 2008 telde de plaats 1061 inwoners. Bokrijk bevindt zich op 40 tot 50 meter hoogte.

Verkeer en vervoer

Vroeger was Bokrijk een heidegebied. In 1843 werd er een weg gebouwd tussen Genk en Hasselt en die weg ging ook door Bokrijk. In 1874 werd een treinstation in Bokrijk geopend die van Hasselt via Genk naar Maaseik ging. Het station heet nu Genk Sanatorium. In 1949 werd het station gesloten en in 1979 werd het station heropend. Toen het station gesloten was, was er in 1958 het Openluchtmuseum Bokrijk geopend. Dat ook wel Domein Bokrijk wordt genoemd.

Zilverzand

Rond 1886-1892 werd er in Bokrijk zilverzand gevonden. Limburg is al bekend door wit zand waarmee je glas kan maken maar dit is voor het eerst dat er zilverzand is gevonden in de wereld. Het zilverzand werd later gebruikt in glasfabrieken in Wallonië. Na de stakingen en vernietigingen bij een fabriek in Charleroi stopte dit.

Sanatorium, klooster

In 1895 werd er de NV Sanatorium de Bockrijck opgericht. De zieken werden toen ook verzorgt door de Zusters van Dendermonde dat sinds de 14e eeuw actief is. In 1896 werd bij dit sanatorium een kapel gebouwd. En in 1899 kregen Zwartzusters het sanatorium geheel in handen. 11 jaar laten in 1909 hebben ze besloten het sanatorium op te heffen, omdat er Limburgse steenkoolmijnen zijn beginnen uit te breiden in Limburg. Hierdoor is de lucht in Hasselt ook niet zuiver genoeg voor de bevolking en hier door neemt de bevolking af in begin 20e eeuw in Hasselt. 1 jaar terug in 1908 werd het sanatorium verkocht aan de Broeders van de Christelijke Scholen te Luik. De Broeders van de Christelijke Scholen richten er een noviciaat en een rusthuis op. In 1909 werd er een kloosterkerk gebouwd. De kloosterkerk ging in 1937 ook als parochiekerk dienst doen. Walen richten ook een Normaalschool voor broeders op, dit werd later een Sint-Jozefinstituut. Dat eigenlijk een jongensschool is. Later werd het een school voor secundair onderwijs.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bokrijk_(plaats)&oldid=573521"