Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Blauwe Kamer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Blauwe Kamer is een natuurgebied in Nederland met veel plassen en wilde dieren. Maar ook zijn er veel verschillende soorten planten bomen en kruiden. Het is een rivieroeverreservaat. De Blauwe Kamer ligt langs de Neder-Rijn, aan de voet van de Grebbeberg. De Blauwe Kamer ligt in de provincie Utrecht, en wordt daardoor ook vaak Utrechts landschap genoemd. De Blauwe Kamer ligt ook dicht bij de Laarsenberg.

De dieren

Er zijn verschillende soorten dieren, zoals koningspaarden en Galloway-runderen. Er zijn ook veel soorten vogels die je daar kunt tegen komen. Een zo’n vogel is een visarend, hij vliegt in de lucht en wacht tot hij een vis ziet. Een ijsvogel daar in tegen is een vogel die op uitsterven staat. De kwartelkoning en de aalscholver zijn allemaal steltlopers. En natuurlijk heb je ook de bekende vogels, zoals ganzen en reigers, die leven vooral in het water bij de Blauwe Kamer. De koningspaarden zijn er wild neergezet en leven van de natuur om zich heen. Vroeger waren er andere paarden, die er veel op leken. Nu hebben ze de wilde paarden die daar op leken er neer gezet. Je kan ze niet aaien want ze bijten. De Galloway-runderen hebben een dikke vacht en leven net zoals de koningspaarden op de grasvlaktes, en leven ook van de natuur. Er leven ook edelherten. Zij leven in het bos van de bladeren en takken.

Kruiden

Er zijn heel veel verschillende soorten kruiden in de Blauwe Kamer.

Je hebt als eerste zwarte mosterd. Het woordje mosterd kennen we allemaal wel, het is bijvoorbeeld lekker bij een kroket. Maar waarom heet het nou zwarte mosterd? Omdat het kleine bolletjes zijn aan een blaadje en die hebben een zwart velletje. Vroeger hadden de mensen alleen maar dit plantje en moesten ze dus die bolletjes malen en zo had je lekkere mosterd (moet je nagaan dat wij het gewoon in een tube kunnen kopen). Wormenkruid is een plantje met daaraan gele bloemetjes. Die knop van de bloem is een soort kruid dat mensen helpt tegen wormen in je maag. De mensen deden dat vroeger in de melk of de pannenkoeken, zodat de kinderen het niet zouden merken. Kattenkruid is ook zo ’n plantje dat een beetje op lavendel lijkt. Het ruikt een beetje naar pepermunt. Er is ook gewoon kattenkruid dat wordt geplant in de tuin. Maar wij hebben het hier over wild kattenkruid en dat noemen ze ook wel onkruid. Door de begrazing van de dieren in combinatie met de overstromingen in dit gebied, ontstaat meer afwisseling in hoogte, dichtheid en soortensamenstelling van planten. Op al deze planten komen veel insecten af en daar komen dan weer veel vogels op af. Er komt ook veel meidoorn voor.

Wateren

Er zijn veel plassen en een rivier en kanalen in de Blauwe Kamer. Als eerste moet je over een rivier heen, de Neder-Rijn met het pontje. Er zijn ook vele plassen! Er is een dijk langs de Neder-Rijn gebouwd genaamd Zomerdijk. De Zomerdijk is aangelegd zodat de Blauwe Kamer soms zal overstromen. Er zijn stukken verlaagd. Dit is om alles weer zo natuurlijk mogelijk te maken. Maar waar blijven de dieren dan? Gewoon op de zomerdijk want daar is hij voor gemaakt. Er is ook een plas dat als het vriest de schaatsplas wordt genoemd, en soms kun je er dus op schaatsen. Er is ook een eendenplas, die wordt zo genoemd omdat er veel eenden zwemmen en leven. Er is ook een gebied met zoveel verschillende plassen, dat heet Plassenwaard.

Geschiedenis

Je vraagt je natuurlijk af waarom heet het de Blauwe Kamer? Zo rond 1635 was er een hofstede, dat was een kasteelboerderij. Deze boerderij was gebouwd van blauwe stenen en een dak van blauwgrijze keien. In deze boerderij was een kamer waar recht in werd gesproken. Er was toen al een rijdende rechter. De Blauwe Kamer heeft zijn naam van die gelijknamige boerderij. Later was er een steenfabriek die daar veel aan afgravingen deed waardoor al die hoogteverschillen ontstonden. In die steenfabriek bakten ze stenen, die daarna werden gedroogd op zolder.

Het Utrechtse landschap heeft in 2002 in samenwerking met overheden en het Wereld Natuur Fonds een natuurontwikkelingsproject uitgevoerd. Het doel was alles weer te maken zoals het ooit was. Alles overstroomde nu vaker net als voor 1200. Hierdoor is er ruimte voor water gekomen want de rivieren krijgen de komende jaren veel meer water te verwerken. En het afvoeren zal beter gaan als de uiterwaarden op een natuurlijke manier vol kunnen lopen. Zo zijn de winterdijken verlegt en ontstaat er een "wildernis" langs de Neder-Rijn. De Blauwe Kamer toont een prachtig en wild beeld van de Nederlandse rivieroevers. Nu zijn er vrijwilligers die het verder hebben opgebouwd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Blauwe_Kamer&oldid=364997"