Animal Rights

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van Animal Rights

Animal Rights is een organisatie voor dierenrechten uit Nederland en België. In beide landen staat de organisatie geregistreerd. In Nederland is dit als stichting en in België als vereniging zonder winstoogmerk. De organisatie bestaat sinds 2009. Animal Rights komt op voor dierenrechten door middel van verschillende acties, zoals undercover-reportages en protesten.

De naam "Animal Rights" stamt uit het Engels. Het betekent dan ook letterlijk "dierenrechten".

Doelen

Volgens Animal Rights heeft ieder dier recht op een goed en gelukkig leven. Dieren zijn complexe wezens met emoties. De organisatie vindt dat dieren voor zichzelf bestaan en niet voor de mens. Animal Rights is daarom tegen het gebruik van dieren voor voeding, entertainment, transport en andere menselijke doelen. De organisatie wil dat de mens dieren geen pijn mag doen of mag doden.

De organisatie richt zich op vier grote onderwerpen:

  • Het verbieden van de productie van bont. In Nederland is er al een verbod op bontfokkerijen, maar in België nog niet.
  • Het verbieden van de jacht. De organisatie pleit voor een andere manier van natuurbeheer.
  • Het verbieden van dierproeven. In plaats van proefdieren wil Animal Rights dat alternatieven gebruikt worden.
  • Het stoppen van fokken, vervoeren en slachten van dieren voor consumptie. In plaats daarvan wil Animal Rights plantaardige alternatieven.

Acties en methoden

Animal Rights wil door middel van verschillende acties deze doelen bereiken. Zo maakt de organisatie video's en foto's van misstanden, zoals in slachthuizen, in laboratoria en op boerderijen. Een groot van deze reportages zijn door middel van geheime camera's opgenomen (undercover). Leden van Animal Rights gaan bijvoorbeeld (illegaal) naar deze plekken om beelden op te nemen. Deze beelden worden later verspreid via sociale media en het internet. De organisatie wil hierdoor meer bewustzijn brengen onder de bevolking.

Ook probeert de organisatie via de rechtspraak dieren beter te beschermen en dierenmisbruikers aan te pakken. De organisatie hoopt dat wetten rondom dierenwelzijn zo beter worden nageleefd of worden verbeterd.

Door middel van demonstraties wil de organisatie ook meer bewustzijn creëren en druk uitoefenen. De organisatie wil haar doelen bereiken door middel van vreedzame acties.

Kritiek

Een deel van de reportages van Animal Rights is zonder toestemming opgenomen. Leden dringen slachthuizen, boerderijen en transportbedrijven binnen zonder toestemming van de eigenaar. Volgens de wet is dit erfvredebreuk. Dit is dan ook strafbaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Animal_Rights&oldid=887375"