Angkor Wat (tempel)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Angkor Wat)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Angkor Wat

Angkor19.jpg

Land Flag of Cambodia.svgCambodja
Oppervlakte 200 hectare
Omtrek 6 km
Werelderfgoedsoort Cultuur
UNESCO-Volgnummer 668
Andere naam Angkor Vat
Gebied Zuidoost-Azië
UNESCO-regio Azië en Pacific
Criteria i, ii, iii, iv
Inschrijving UNESCO 1992
Coördinaten 13°24'44" NB, 103°51'59" OL

De Angkor Wat (oftewel Ankor Vat) tempel is een hele antieke hindoeïstische tempel in de Cambodjaanse provincie Siem Reap, en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Deze tempel hoort op de Werelderfgoedlijst en is gebouwd door het volk van het Khmer-Rijk. Dit monument is de grootste etagepiramide van het Zuidoost-Aziatische platteland. In het Cambodjaans betekent het woord Angkor heilige stad van het Khmer-Rijk en het woord Wat betekent tempel. Deze tempel is gebouwd ter ere van de hindoeïstische god Vischnu. Dit gebouw is het belangrijkste nog oude overgebleven gebouw van Cambodja. Het ligt zo'n 240 km van de huidige hoofdstad van Cambodja: Phnom Penh. Het werd gebouwd in de tijd dat koning Suryavarman II (regeerde van 1113 tot en met 1150) regeerde. Later werd Vischnu niet meer vereerd, maar de tempel werd een boeddhistische tempel. In de 15e eeuw werden ze aangevallen door het Siam-Rijk (het huidige Thailand). De regering verhuisde naar de plaats waar nu Phnom Penh ligt. Angkor Wat werd vergeten en het werd helemaal omringd door een dikke laag oerwoud. Pas in 1860 herontdekte de Frans Herri Mouhot deze prachtige tempel.

Architectuur en afmetingen

Het weggetje van Angkor Wat

De omtrek van deze tempel is 6 km en de oppervlakte is 200 hectare groot.

  • De Weg De toegang tot de tempel was via het oosten door een aarde-wegje en via het westen op een weg aangelegd door zandsteen.

Dit weggetje is 230 m lang, 10 m breed en 5 m hoog.

  • De gracht en de muren Het allerbuitenste hof heeft een gracht en een muur erom heen.

De gracht is in een vorm van een vierkant rond Angkor Wat. De gracht is 190 m breed en 1500 m lang. De oppervlakte binnen de muur is 83610m².

  • Torens Het monument heeft 5 torens in totaal met 1 hoofdtoren en 4 bijtorens.

Ze zijn gebouwd in de vorm van een piramide. Het middelste complex heeft op de 4 hoeken torens met lotusvormige spitsen. In de hoofdtoren is prachtige steenhouwerij op het plafond, de gang en de balkonnen. Echt typische Khmer architectuur. De hoofdtoren heeft 398 kamers. De hoogste toren is 65 m hoog en de bijtorens zijn 40 meter hoog. De 5 torens hebben 3 etages.

  • Etage 1 De 1e en onderste etage is 3,2 m hoog en meet 187 bij 215 meter.

Hier zijn de grootste beelden die met de hand zijn gemaakt door mensen van de hele wereld. Er worden verhalen afgebeeld over Suryavarman II's overwonnen veldslagen, het verhaal dat de god Sita met apen aan het vechten is en dat de godin Apsara aan het dansen is. Op deze etage zijn ook zwembaden, waarin Suryavarman kon gaan baden.

De godin Apsara
  • Etage 2 De 2e en middelste etage is 6,4 meter hoog en meet 100 bij 115 meter.

Op de beelden van deze etage zijn afgebeeld de goden; Vischnu en Apsara.

  • Etage 3 De 3e en bovenste etage is 12,8 meter hoog en meet 75 bij 73 meter.

Hier was een gouden beeld van Vischnu, maar dat beeld is nu kwijt. Nu zijn er alleen maar boeddha-beelden. De ladder naar deze etage is erg moeilijk te beklimmen, omdat hij klein is. Daardoor worden er vaak ongelukken veroorzaakt.

Deze tempel is nagemaakt als de Indische berg Meru. Als materiaal voor het gebouw zijn twee soorten zandsteen gebruikt. Dit werd gemaakt met behulp van olifanten. Er zijn erg veel gezichten van hindoeïstische goden zoals: Bayon in dit monument.

Verwoesting door oorlog

In de tijd van de oorlog van de Rode Khmer werd dit monument gebruikt als schuilplaats van de Rode Khmer. Daarom zijn er erg veel verwoeste plaatsen in het monument. Dat is ook erg jammer. Gelukkig wordt het nu erg goed beschermd zodat het niet nog erger verwoest raakt.

Functies

Satelliet van Angkor Wat

Dit zijn de functies van Angkor Wat:

Fotogalerij

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Angkor_Wat_(tempel)&oldid=685899"