Alicia Keys

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alicia Keys
Alicia Keys 1.jpg
Persoonlijke informatie
Volledige naam Alicia J. Augello-Cook
Bijnaam Lellow, Queen of R&B
Land Verenigde Staten
Geboortedatum 25 januari 1981
Geboorteplaats
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep
Bekend van
Actief 2001—heden
Genre(s) R&B
Soul
Label Columbia
J
Website
http://www.aliciakeys.net/
Portaal Portaalicoon Muziek

Alicia J. Augello Cook (Manhattan, 25 januari 1981) is een Amerikaanse zangeres, maar zij is ook actrice en muzikante. Haar stijl is vooral R&B en soul. Ze is ook actief als componiste, producente en pianist. Haar artiestennaam is Alicia Keys.

Privé

Ze kreeg in 2010 een zoon, en ze had ook al twee zoons uit een vorige relatie. Nu is ze getrouwd met Swizz Beatz, ze zijn getrouwd op 31 juli 2010. De moeder van Alicia Keus is Terri Augello. De vader van Alicia Keus is Afro-Amerikaans. Zijn naam is Craig ook. Ze heeft twee halfbroertjes. Ze groeide op in haar geboortestad New York. Op haar zevende kwam ze voor het eerst in aanraking met een piano. Ze leerde klassieke muziek van Beethoven, Mozart en Chopin (haar favoriet). Zij schreef haar eerste lied Butterfly toen ze veertien was. Dat nummer staat ook op haar debuutalbum Songs in A minor. Voor een groot deel was het haar moeder die haar ondersteunde bij het ontwikkelen van haar talenten.

Keys verwerkt de piano in veel van haar nummers, omdat ze al van jongs af aan piano speelt. Naast piano speelt Keys ook nog 4 andere instrumenten, waaronder viool en cello. Haar nummers gaan vaak over liefde, een gebroken hart en over de kracht van vrouwen.

Girl on Fire

Alicia keys op het Summer sonic Festifal

In Nederland en België brak ze vooral door met haar lied Girl on Fire.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alicia_Keys&oldid=661071"