Acrobatiek
Acrobatiek (vaak in spreektaal kortweg acro genoemd) is een sport.
Acrogym is een zeer oude sport. Op oude vazen en monumenten vindt men afbeeldingen van acrobatische oefeningen terug. Het woord “acrobaat” stamt dan ook uit het oude Grieks. Ook in China is acrobatiek belangrijk. In Europa werd de acrobatiek heel erg bekend aan het einde van de 18de eeuw, vooral toen het circus in Europa populair werd. Later, door de snelle ontwikkeling van de sport in de 20ste eeuw, werden acrobatische vormen in verschillende sporten opgenomen.
Niveaus
Bij acrogym heb je verschillende niveaus. Als je in "recreatief acrogymmen"' zit, dan heb je meestal nog geen niveau. Maar naarmate je hoger komt, heb je niveaus. Het laagste niveau is het A-niveau. Daarna heb je als je hoger komt het B-niveau. Na het B-niveau komt het C-niveau en daarna komt het het hoogste niveau, namelijk het D-niveau.
Wat doe je?
De 'kunstjes' die je doet noem je elementen. Bij het element balans heb je dingen als: optillen, spreidhoeksteun (benen wijd langs de benen of armen) hoeksteun (benen tussen de armen of benen door). Je hebt verschillende variaties van balans, zoals: zittend, naar spagaat schuifend, staand, op de knieën.
Wedstrijden
Er worden ook veel wedstrijden georganiseerd. De jury bepaalt dan welke score je hebt. De acro wedstrijden doe je op een vierkante vloer. Op de vierkante vloer zitten witte lijn als je daarop komt heb je aftrek en je moet in elke hoek van de vierkante vloer komen. En in het midden. In de vierkante vloer zit meestal veerring zodat je makkelijker de bv. Arabier flikflak kan doen. In de vierkante vloer moet je oefening dus laten zien met kunstjes en dingen alleen kan doen je hebt trouwens met turnen ook een vierkante vloer.
Jury
Wie bepaalt je punten nou eigenlijk? Dat doet de jury. De jury let op de artistiek (AJ), techniek (TJ) en de moeilijkheidsgraad (MJ). Je kan bij alles maximaal 10 halen. Dus het maximale te behalen punten is dertig, maar dat haalt vaak niemand. 26 is al heel hoog. Je punten komen vaak 5 tot 10 minuten na je oefening. Ze komen dan op een groot scherm met een projector. Er staat dan ook steeds de tussenstand van elke categorie. Er zijn mensen van de vereniging die steeds de punten ophalen en dan zijn er weer anderen die het narekenen en het in de computer zetten. Zo weet je precies wat je punten zijn en op welke plek je staat.
Kleding
In een training draag je meestal een velours broekje en een topje met goede stevige bandjes. Of je draagt een turnpakje. Bij een wedstrijd draag je vaak een kostuum van je vereniging.