Abel Tasman National Park

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Split Apple Rock in het park

Abel Tasman National Park is een nationaal park in Nieuw-Zeeland. Het park is het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland, is 22.550 hectare en ligt in het noorden van het Zuidereiland. Het park bestaat uit langgerekte stranden, zandige riviermondingen, dichtbegroeide bossen, kloven, watervallen, grotten omgeven door een blauwe zee met eilanden en riffen.

Er zijn vele soorten vogels te ontdekken in het park, zoals de Grey Warbler, Bellbird, Fantails. In de zee kun je zomaar een dolfijn of een zeehond tegenkomen.

In het park is het mogelijk om de meerdaagse Abel Tasman Coastal Track langs de kust te wandelen. Ook kun je kiezen voor the Inland Track door het binnenland. Bij beide tracks is het mogelijk om in een hut te logeren, of op een campeerplek je eigen tent op te zetten. Naast wandelen, kun je ook Kajakken op zee, of met de watertaxi afgezet worden op een van de stranden.

De Split Apple Rock is een mooi herkenningspunt in het park; een rots die als een appel in tweeën gespleten is.

Het park is vernoemd naar de ontdekker van Nieuw-Zeeland: Abel Tasman. Hij was echter niet de eerste mens die in Abel Tasman rondliep. Archeologische vonsten laten zien dat er zo'n 800 jaar geleden al mensen in dit gedeelte van Nieuw Zeeland waren. De Maori leefden al lange tijd in dit gebied, voor de Nederlandse Abel Tasman met zijn schip aanmeerde. In 1770 herontdekte James Cook de baai en noemde die "Blind Bay". De Europeanen waren vooral uit op het hout en kapten in snel tempo de bossen langs de kust.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Abel_Tasman_National_Park&oldid=656404"