Aardbevingen in Groningen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aardgasvelden in Nederland

Dit artikel gaat over aardbevingen in Groningen sinds 1959.

Oorzaak

In 1959 ontdekt de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) een gasbel, die zich bevindt onder de provincie Groningen. Dit wordt het aardgasveld van Groningen genoemd. Wanneer de NAM de eerste boringen in het plaatsje Kolham doet en een jaar later 25 kilometer noordoostelijk van Kolham ook in de zandsteenlaag boort komt de NAM erachter dat het om één grote gasbel gaat. De boortorens worden neergezet en het boren naar gas kan beginnen. Groningen zelf profiteert economisch nauwelijks van de gasbel. Het Rijk daarin tegen wel. Dit komt door de mijnbouwwet die Napoleon in 1810 in heeft gevoerd. Hierin werd vastgelegd dat delfstoffen in de grond niet toebehoren aan de grondeigenaar maar aan de staat. Sinds 1986 (27 na de eerste boringen) zijn er 12 schokken geweest die zwaarder waren dan 3 op de schaal van richter. De zwaarste aardbeving in de provincie Groningen was in augustus 2012 bij Loppersum. De aardbeving had een kracht 3,6 op de schaal van Richter. Op zich is de 3,6 op de schaal van Richter niet heel veel. Waarom is er dan zoveel schade aan huizen etc.? Dit komt doordat het gasveld onder Groningen zo ondiep ligt, zo'n 3 kilometer onder de grond. Hierdoor voel je lichte aardbevingen al snel aan de oppervlakte en ontstaat er al snel schade aan de huizen. Bij elke aardschok raken er huizen beschadigd, maar ook kunnen er buizen en hoogspanningskabels knappen. Veel bewoners van Groningen voelen zich onveilig in hun huis en hebben last van de schade die de aardbeving aan hun huis toebrengt.

Bodemdaling

Door de gaswinning zakt de bodem. Dit heeft ook gevolgen voor de waterstand in sloten en vaarten. Er worden sluizen en gemalen geplaatst, maar dit helpt niet genoeg.

Maatregelen tegen aardbevingen in Groningen

Je zou zeggen waarom stoppen ze niet met de gaswinning in Groningen, dit is helaas niet mogelijk. In Nederland alleen al maken er 7 miljoen huishoudens gebruik van het Groningse gas. Daarnaast ook nog miljoenen huishoudens in België, Frankrijk en Duitsland.

Het kabinet neemt maatregelen om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te verminderen. Ze bouwen een nieuwe installatie in Groningen die er voor zorgt dat vanaf 2020 ook gas uit het buitenland gebruikt kan worden in Nederland. Dit soort installaties bouwen ze ook in België, Frankrijk en Duitsland. Het is ook erg belangrijk om te denken aan energiebesparing, want dan wordt er minder gas gebruikt. In de toekomst worden huizen en bedrijven worden door duurzame energie verwarmt. Naast de genoemde maatregelen worden de huizen in de gebieden waar aardbevingen plaatsvinden gerepareerd en verbeterd zodat ze beter tegen aardbevingen kunnen.

Protesten

Vanwege de schade aan de huizen van mensen en het gevoel te hebben genegeerd te worden gaan Groningers al jaren de straat op. Zo zijn er fakkeloptochten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aardbevingen_in_Groningen&oldid=782984"