Aardappel

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Aardappels)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aardappel
Solanum tuberosum

Solanum tuberosum flower, 'Doré' bloem (4).jpg

Leefgebied zuidwesten van de Verenigde Staten (38° noorderbreedte) over Centraal-Amerika en de Andes tot in Argentinië en Chili
Leefomgeving akkers
Behoort tot de Nachtschadefamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Aardappels (Solanum tuberosum) zijn ronde of ovale knollen van de aardappelplant, die door mensen veel worden gegeten. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika maar ook in Europa zijn aardappels nu een heel normaal onderdeel van het voedsel. Er zitten veel koolhydraten in, net als in brood, pasta of rijst.

Geschiedenis

Aardappels

De Inca's verbouwden al eeuwenlang aardappels toen Columbus Amerika ontdekte. In die tijd had in Europa nog niemand van de aardappel gehoord. De Spaanse ontdekkingsreizigers namen de plant mee naar Europa. De eerste aardappel werd waarschijnlijk in 1536 door Diego de Amalya naar Europa meegenomen. Hij had die waarschijnlijk uit Peru of Chili. In het begin werden de aardappels verbouwd in de tuinen van de kloosters. De gewone boeren wilden er eerst niets van weten, want ze waren bang dat de knollen giftig waren, net als de rest van de plant. Pas in de 18e eeuw werd de aardappel een normaal onderdeel van de maaltijden in Nederland.

Giftig?

De aardappelplant hoort bij de nachtschadefamilie, net als de paprika, de tomaat en de aubergine. Heel veel planten van die familie zijn giftig, en dat geldt ook voor de aardappelplant. De bladeren en stengels ervan kun je echt niet eten. Soms komen er aan de plant (boven de grond) besjes, en die zijn ook heel giftig. De knollen, de echte aardappels, zijn natuurlijk wel gewoon eetbaar, maar ze moeten wel eerst gekookt, gebakken, gefrituurd of gepoft worden. De aardappels moeten tamelijk donker worden bewaard. Als je aardappels namelijk lange tijd in het licht bewaard dan krijgen ze een groene kleur. Aardappels die zo groen zijn geworden kun je niet meer eten, die zijn ook giftig.

Soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten aardappels. Sommige zijn heel groot (daar wordt bijvoorbeeld patat van gemaakt) en andere zijn heel klein, zoals de krieltjes. Krieltjes zijn kleine aardappeltjes van niet meer dan 3 cm. Ze worden ook wel Pommes Parisiennes genoemd. Sommige soorten aardappel worden heel kruimelig als ze gekookt worden. Dat is bijvoorbeeld handig als je aardappelpuree wil maken, dus gestampte aardappels. Andere aardappels blijven juist heel stevig. Als je er patat van wil snijden of schijfjes om te bakken heb je natuurlijk stevige aardappels nodig die niet verkruimelen. De kleur van de schil kan per soort wat verschillen. Sommige zijn gelig of bruin en andere roodachtig van kleur.

Aardappeloogst

https://www.youtube.com/watch?v=uoQ9b4SqSBk

Filmpjes

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aardappel&oldid=818672"