Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Aubergine

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een aubergine

Een aubergine is de vrucht van een aubergineplant. Aubergines worden door mensen gekookt of gebakken en dan als groente gegeten. De kleur van de vrucht is meestal donkerpaars van buiten en heel licht geel van binnen. In het Engels worden aubergines "eggplants" genoemd, en daarom worden ze ook in het Nederlands wel eens "eiervrucht" genoemd. Dat lijkt voor ons een beetje gek want eigenlijk lijken aubergines die je in de winkel koopt niet echt op eieren en ze zijn ook veel groter. Maar in het wild zijn de vruchten van de aubergineplant veel kleiner, ongeveer zo groot als een kippenei. En wilde aubergines hebben ook niet zo'n paarse kleur, maar ongeveer de kleur van een kippenei.

In Azië wordt de aubergine al duizenden jaren door mensen verbouwd en gegeten. In Europa is de groente nog niet zo lang populair, maar tegenwoordig worden de aubergines ook in Nederland en België verbouwd. Omdat ze niet zo'n sterke smaak hebben, kunnen ze in allerlei gerechten worden verwerkt. Het bekendst is misschien wel de Griekse moussaka, een ovenschotel met aubergine.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aubergine&oldid=686052"