Verlichting: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 35: Regel 35:
 
* [[Dennis Diderot]]
 
* [[Dennis Diderot]]
 
* [[Jean d'Alembert]]
 
* [[Jean d'Alembert]]
* [[Voltaire]](geboren met de naam François-Marie Arouet, later zijn naam veranderd)
+
* [[Voltaire]](geboren met de naam François-Marie Arouet, later heeft hij zijn naam veranderd)
 
* [[Jean-Jaques Rousseau]]
 
* [[Jean-Jaques Rousseau]]
 
* [[Charles de Montesquieu]]
 
* [[Charles de Montesquieu]]

Versie van 5 mrt 2016 14:07

De Verlichting (nieuwe manier van denken)


Wat is de Verlichting?

De Verlichting is kort samengevat de nieuwe manier van denken rond de 18e eeuw. Dat was te merken aan:


Hoe ontstond de Verlichting?

In landen als Engeland, Schotland, Frankrijk en Duitsland is de Verlichting ontstaan. Hoe dat kwam is erg moeilijk. Het zit ongeveer zo:

Mensen in Europa wilden meer gaan ontdekken, ze wilden meer zien van de wereld. Ze probeerden samen te werken met andere en nieuwe volken. Voor die tijd was dat iets totaal nieuws. Er kwamen steeds meer boeken op de markt over de wereld en over reizen. Langzamerhand kregen de koning en de adel steeds minder macht, de burgers kregen juist steeds meer voor het zeggen. Burgers durfden voor hun mening op te komen en gingen zelf bedenken hoe dingen zaten.


Waarom de Verlichting?

De reden waarom de Verlichting kwam, is dat mensen door veel na te denken de waarheid over bepaalde dingen wilden onderzoeken. Voor die tijd was dat iets totaal nieuws. Mensen gingen veel meer aan zich zelf denken en testten hun gedachten. Hierdoor is men veel slimmer geworden


Hoe ontwikkelde de wetenschap zich?

De wetenschap ontwikkelde zich snel. Mensen wilden dingen die ze dachten eerst onderzoeken door proefjes te doen, voor het geval de dingen die ze zeiden niet zouden kloppen.


Hoe lieten wetenschappers de buitenwereld hun gedachten weten?

Als wetenschappers door middel van experimenten hadden bewezen dat hun gedachten klopten, dan wilden ze het vertellen aan andere mensen. Niet alleen aan de buurman en de buurvrouw, nee, ze wilden dat de hele wereld het te weten kwam. Maar hoe deed je dat? Daarvoor werden de encyclopedieën uitgevonden. Een van de eerste encyclopedieën werd samengesteld door een paar belangrijke, slimme mensen:

Toch hadden deze boeken met heel veel informatie over dingen, vijanden. Die vijanden waren het niet eens met wat er in de boeken stond. Dit werd zo erg dat in 1759 de encyclopédie officieel werd verboden.


Hoe dacht men tijdens de Verlichting?

Voor de Verlichting had de kerk heel veel macht, de kerk zei in die tijd vage, magische dingen. Soms waren die dingen helemaal niet waar. Maar de kerk had zoveel macht dat de mensen het geloofden. De kerk zei dat de mensen vanaf hun geboorte al door en door slecht waren. In de verlichting veranderde dit. Mensen gingen juist het tegenovergestelde denken. Mensen zijn van nature goed, was het nieuwe motto. Daarom vond men het steeds belangrijker dat er gelijke rechten voor mensen kwamen.


Wat had de Verlichting voor invloed op de regering?

Verlichtingsdenkers (Mensen die op de Verlichte manier dachten) ging zich meer en meer verzetten tegen tradities (gewoonten). Ze kwamen in opstand tegen de kerk en de monarchie(wanneer er maar 1 iemand is die de macht heeft)

Die monarchie kreeg steeds meer kritiek op zich af, mensen wilden samenwerken met met anderen om de macht te krijgen. Uiteindelijk is de monarchie nooit helemaal weg geweest, maar wel veranderd. Ook dachten mensen vroeger dat God hen op de wereld had gezet met een doel. Daar dacht men na de Verlichting wel anders over. Door het probleem van de monarchie, ontstond er heel langzaam een democratie (hier hebben ook de burgers een deel van de macht, en er komt een regering, zodat meerdere mensen de macht konden verdelen en beïnvloeden).


Wie hadden een belangrijke rol in de Verlichting?




Bronnen

[1] Moving History HV2

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verlichting&oldid=434709"