Vanmeer

Uit Wikikids
Versie door Vviktorie!! (overleg | bijdragen) op 28 feb 2019 om 18:30 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|350px|thumb|Het Vanmeer met op de voorgrond de restanten van een Armeense kerk. Het '''Vanmeer''' (in het Turks: ''Van Gölü'') i...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Het Vanmeer met op de voorgrond de restanten van een Armeense kerk.

Het Vanmeer (in het Turks: Van Gölü) is het grootste meer van Turkije. Het meer ligt in de bergen van Oost-Anatolië in het oosten van Turkije. Het Vanmeer is vernoemd naar de stad Van, dat aan de oostelijke oever van het meer ligt. Het meer krijgt niet water van één rivier, maar van veel kleine beekjes die voor het grootste gedeelte uit smeltwater van de bergen bestaan.

Het Vanmeer heeft een oppervlakte van meer dan 3700 km², wat groter is dan de provincie Overijssel. Gemiddeld is het water ongeveer 170 meter diep, maar op het diepste punt is het verschil tussen de bodem en het wateroppervlak wel 451 meter. Het Vanmeer ligt op 1640 meter hoogte in de bergen. Daardoor is het er in de winter erg koud. Dat het water niet bevriest, komt doordat het water in het Vanmeer zout is. Zelfs bij -20°C bevriest het water nauwelijks.

Rond het meer zijn veel restanten te vinden van Armeense kloosters en kerken. In het verleden woonden in dit gebied namelijk veel Armeniërs, maar sinds de Armeense genocide wonen in de omgeving eigenlijk alleen maar Turken.

Doordat het Vanmeer zo hoog in de bergen ligt, is het een heel gedoe om wegen of spoor langs de oevers aan te leggen. Dit is dan ook de reden dat de trein van Istanboel naar Teheran met een ferry over het meer wordt gezet: het was simpelweg te duur om een spoor langs de oevers aan te leggen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vanmeer&oldid=549309"