Stijldansen

Uit Wikikids
Versie door Juf Sophie (overleg | bijdragen) op 20 sep 2017 om 10:15
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit is de danshouding voor ballroom dansen. Het koppel staat dicht bij elkaar.

Stijldansen is een genre binnen het dansen waarin in paren wordt gedanst. De paren dansen figuren die bij de muziekstijl horen, zo krijg je voor verschillende soorten muziek ook verschillende dansen.

De dansstijlen worden binnen het stijldansen verdeeld in de ballroom- (ook wel standaard) en Latijns-Amerikaanse dansen:

Elke dans heeft zijn eigen dansfiguren. Een dansfiguur is een serie van danspassen en/of bewegingen op muziek die gezamenlijk de choreografie van een dans vormen. Een bepaalde dansfiguur kan de passen en bewegingen voor een enkel individu voorschrijven, kan bedoeld zijn om met een partner gedanst te worden of kan met meerdere mensen in formatie gedanst worden. Een danspas is een enkele losse pas of beweging van een dans, maar soms wordt een heel dansfiguur ook een danspas genoemd.

Er zijn ook verschillende danshoudingen. Bij de ballroomdansen sta je namelijk dichter bij elkaar dan bij de Latijns-Amerikaanse dansen.

Een dansfiguur is een geïsoleerd deel van een dans dat zo veel mogelijk onafhankelijk is van wat voor en na het dansfiguur gedanst wordt. Op deze manier kunnen beginnende dansers makkelijk en snel een dans leren door een aantal dansfiguren achter elkaar aan te dansen en kan de volgorde van de dansfiguren makkelijk veranderd worden. Veel dansfiguren zijn bekend geworden en zijn benoemd en daardoor min of meer officieus gestandaardiseerd. Desondanks verschillen de dansfiguren vaak nog wel tussen verschillende dansscholen. Ook verschilt de aandacht voor de techniek.

Bij de meeste dansen vormen opeenvolgingen van danspassen samen een programma.

Stijldansen wordt ook internationaal als danssport in wedstrijdverband gedanst in drie categorieën: Ballroom (Standard), Latijns-Amerikaanse dans (Latin) en Ten Dance. Het kampioenschap Ten Dance bestaat uit de vijf standaarddansen en de vijf latindansen die hier zijn samengevoegd.

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stijldansen&oldid=490584"