Mierenegels

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 18 mrt 2023 om 13:41
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mierenegels
Vermilingua

Myresluger.jpg

Leefgebied Mexico, Midden-Amerika, Uruguay, Brazilië en

Australië, Nieuw Guinea, Tasmanië

Leefomgeving bos en grasland
Behoort tot de Eierleggende zoogdieren
Portaal Portal.svg Biologie

De mierenegels (Vermillengua) zijn een familie in de orde der Eier-leggende zoogdieren. Er bestaan 4 soorten.

Indeling Mierenegels

De miereneter is een algemene naam voor de vier bestaande zoogdiersoorten van de onderorde Vermilingua (wat "wormtong" betekent), algemeen bekend om het eten van mieren en termieten. De afzonderlijke soorten hebben andere namen in het Engels en andere talen. Samen met de luiaards behoren ze tot de orde Pilosa . De naam "miereneter" wordt ook vaak toegepast op het niet-verwante aardvarken, numbat, echidnas, schubdieren en sommige leden van de Oecobiidae, hoewel ze er niet nauw mee verwant zijn.

Bestaande soorten zijn de reuzenmiereneter (Myrmecophaga tridactyla), ongeveer 1,8 m lang inclusief de staart; de zijdeachtige miereneter (Cyclopes didactylus), ongeveer 35 cm lang; de zuidelijke tamandua of miereneter (Tamandua tetradactyla), ongeveer 1,2 m lang; en de noordelijke tamandua (Tamandua mexicana) van vergelijkbare afmetingen. Alle miereneters hebben langwerpige snuiten die zijn uitgerust met een dunne tong die kan worden uitgeschoven tot een lengte die groter is dan de lengte van het hoofd; hun buisvormige monden hebben lippen maar geen tanden. Ze gebruiken hun grote, gebogen voorklauwen om mieren- en termietenheuvels open te scheuren en ter verdediging, terwijl hun dichte en lange vacht hen beschermt tegen aanvallen van insecten. Alle soorten behalve de reuzenmiereneter hebben een lange grijpstaart.

Zijdeachtige miereneters en noordelijke tamandua's breiden hun verspreidingsgebied uit tot in het noorden van Zuidoost-Mexico, terwijl reuzenmiereneters tot in het noorden van Midden-Amerika te vinden zijn. Zuidelijke tamandua's reiken zuidwaarts naar Uruguay (reuzenmiereneters deden dat ook tot hun recente uitroeiing daar) en de verspreidingsgebieden van alle soorten behalve de noordelijke tamandua overlappen elkaar in het oosten van Brazilië.

Gedrag

Miereneters zijn meestal solitaire zoogdieren die bereid zijn hun territorium van 2,6 tot 3,9 km2 te verdedigen . Ze komen normaal gesproken niet in het territorium van een andere miereneter van hetzelfde geslacht, maar mannetjes komen vaak in het territorium van geassocieerde vrouwtjes. Wanneer er een territoriaal geschil ontstaat, maken ze vocalen, meppen en kunnen ze soms op de rug van hun tegenstanders zitten of zelfs rijden.

Miereneters hebben een slecht zicht maar een uitstekend reukvermogen, en de meeste soorten zijn afhankelijk van laatstgenoemde voor foerageren, voeden en verdedigen. Men denkt dat hun gehoor goed is.

Met een lichaamstemperatuur die schommelt tussen 33 en 36 °C, hebben miereneters, net als andere xenarthrans, een van de laagste lichaamstemperaturen van alle zoogdieren, en kunnen ze grotere schommelingen in lichaamstemperatuur verdragen dan de meeste zoogdieren. De dagelijkse energieopname uit voedsel is slechts iets groter dan de energiebehoefte voor dagelijkse activiteiten, en miereneters coördineren waarschijnlijk hun lichaamstemperatuur zodat ze koel blijven tijdens rustperiodes en opwarmen tijdens foerageren (eten zoeken en eten).

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mierenegels&oldid=774849"