Manhattan

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 17 dec 2021 om 18:45
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
New York County
Manhattan
Flag of the Borough of Manhattan.svg Seal of Borough of Manhattan.svg

New York City - Manhattan.PNG

Hoofdstad Geen
Oppervlakte 87.0 km2
Inwonersaantal 1.694.251 (2020)
Staat New York
Portaal Portaalicoon Verenigde Staten

Manhattan, officieel New York County, is een van de vijf stadsdelen (boroughs) van New York City. Van de vijf stadsdelen in Manhattan het dichtstbevolkte en meest centrale stadsdeel. Het stadsdeel vormt een eiland tussen de Hudson, de Harlem en de East River. In het stadsdeel wonen ruim 1,6 miljoen mensen. Manhattan is het bekendste en belangrijkste deel van de stad. Veel bedrijven en bekende gebouwen zitten hier gevestigd en veel rijke New Yorkers wonen in dit deel. Manhattan staat bekend om zijn hoge wolkenkrabbers met in het midden het Central Park.

In Manhattan zat oorspronkelijk de Nieuw-Amsterdam gevestigd. Dit was een handelspost voor de Nederlandse kolonie Nieuw-Nederland. Koning Karel II hernoemde het eiland naar New York, naar de hertog van York (zijn broer). Manhattan heet officieel nog steeds New York County. Vanaf het eiland is de stad New York City ontstaan. Manhattan was tussen 1785 en 1790 de hoofdstad van de Verenigde Staten, toen Washington D.C. nog in aanbouw was. Tijdens de 19e eeuw breidde New York City zich zo erg uit, dat het groter werd dan het eiland Manhattan. In 1898 werd Manhattan daarom een stadsdeel van New York City. Toch is Manhattan officieel nog steeds een county van de staat New York, maar heeft veel minder bevoegdheden dan andere county's. Manhattan is daarmee het dichtstbevolkte van county van de Verenigde Staten.

Veel beroemde bezienswaardigheden staan in Manhattan, zoals Times Square en de Grand Central Terminal. Ook de One World Trade Center, de Chrysler Building en de Empire State Building bevinden zich op Manhattan.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Manhattan&oldid=697413"