Fazant: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Infobox dier
 
{{Infobox dier
|Naam= Fazant
+
|Naam= Kalkoen
|Wetenschappelijke naam= Phasianus colchicus
+
|Wetenschappelijke naam= Meleagris gallopavo
|Afbeelding= [[Bestand:Male_and_female_pheasant.jpg|250px]]
+
|Afbeelding= [[Bestand:Turkey_(6053191221).jpg|250px]]
 
|IUCN-status= Niet bedreigd
 
|IUCN-status= Niet bedreigd
  +
|Leefgebied= Noord-Amerika
|Leefgebied= Europa, Azië, Verenigde Staten, Canada, Chili, Nieuw-Zeeland, Australië
 
|Leefomgeving= Grasland en boerderijen
+
|Leefomgeving= Graslanden en bossen
|Familie= [[Fazantachtigen]], [[Vogels]]
+
|Familie= [[Fazantachtigen]], [[Hoendervogels]], [[Vogels]]
|AfbeeldingLeefgebied= [[Bestand:Phasianus_colchicus_distribution2.png|250px]]
+
|AfbeeldingLeefgebied= [[Bestand:Wild_Turkey.png|250px]]
 
}}
 
}}
  +
Een '''kalkoen''' (''Meleagris gallopavo'') is een [[dier]]. Het wordt vaak gegeten met [[kerst]] en met oud en nieuw.
De '''fazant''' is een [[vogel]] uit de familie van de [[fazantachtigen]]. De fazant is onder meer familie van de [[kip (vogel)|kip]], de [[pauw]] en de [[patrijs]]. Fazanten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Ze werden door de [[Romeinen]] geïntroduceerd in Europa en later ook naar andere delen van de wereld gebracht. In Europa was (en is) de fazant een populaire vogel, die voornamelijk voor zijn vlees gehouden werd. Ontdekkingsreizigers namen de fazant daarom mee naar onder meer Canada, de Verenigde Staten en Australië.
 
   
  +
De '''wilde kalkoen''' is een hooglandwildvogel afkomstig uit [[Noord-Amerika]], een van de twee bestaande soorten kalkoen en het zwaarste lid van de orde [[Hoendervogels]] (Galliformes). Het is de voorouder van de [[Domesticatie|gedomesticeerde]] kalkoen, die oorspronkelijk was afgeleid van een zuidelijke Mexicaanse ondersoort van wilde kalkoen.
Het mannetje wordt tussen de 75 en 89 centimeter groot, terwijl het vrouwtje tussen de 53 en 62 centimeter wordt. Het mannetje is feller gekleurd dan het vrouwtje. Een mannetje kan tussen de 0,7 en 2 kilogram wegen; een vrouwtje tussen de 0,5 en 1,4 kg. Het mannetje staat bekend om zijn felle kleuren. Het gebied rond de ogen is rood en de rest van de kop is wit met blauwgrijs. Het verenkleed is grotendeels bruin tot donkerbruin. De mannetjes hebben tevens een langere staart dan de vrouwtjes. Deze is zwartwit gestreept. Het vrouwtje is meestal wit tot lichtbruin met bruine en zwarte stippen. De vrouwtjes hebben hierdoor [[camouflage]] (schutkleur).
 
   
  +
Een kalkoen kan vaak goed zien en horen. Ook kunnen ze heel hard rennen. Het snelheidsrecord is 88,5 kilometer per uur.
De fazant komt in heel Europa van nature voor, behalve in [[Noorwegen]], [[IJsland]] en [[Portugal]]. Fazanten zijn ook lang door heel Europa uitgezet om te zorgen dat jagers meer te jagen hebben. In Nederland is dit sinds 1993 verboden en hierdoor neemt het aantal fazanten tegenwoordig af.
 
  +
Ze communiceren met elkaar door geluiden. Ze zijn erg sociaal. Een volwassen kalkoen heeft tussen 5000 tot 6000 veren! En net zoals bij pauwen, spreiden de mannelijke kalkoenen hun staart om vrouwtjes aan te trekken.
  +
Omdat een kalkoen een soort [[omnivoor]] is, eten ze noten, zaden, blaadjes, insecten en salamanders.
   
  +
Veel mensen denken dat er maar één soort kalkoen is, maar je hebt wel 20 verschillende rassen!
  +
  +
== Voeding ==
  +
Wilde kalkoenen zijn alleseters, foerageren op de grond of klimmen in struiken en kleine bomen om zich te voeden. Ze eten het liefst [[Eikel|eikels]], [[noten]] en andere harde basten van verschillende bomen, waaronder [[hazelaar]] , [[kastanje]] , hickory en pinyon-den, evenals verschillende zaden , bessen zoals [[jeneverbes]] en berendruif, knoppen, bladeren, varenbladeren, [[wortels]] en [[insecten]]. Kalkoenen consumeren ook af en toe [[amfibieën]] zoals [[salamanders]]  en kleine [[reptielen]] zoals [[hagedissen]] en kleine [[slangen]]. Er zijn kuikens waargenomen die insecten, bessen en zaden aten. Wilde kalkoenen voeden zich vaak in koeienweiden, bezoeken soms vogelvoeders in de achtertuin en geven de voorkeur aan akkerlanden na de oogst om zaden op de grond op te vangen. Het is ook bekend dat kalkoenen een grote verscheidenheid aan [[Gras|grassen]] eten.
  +
  +
==Link==
  +
[http://www.licg.nl/r5/dieren/vogels/vogels/kalkoen.html Alles over kalkoenen]
 
[[Categorie:dieren]]
 
[[Categorie:Fazantachtigen]]
 
[[Categorie:Fazantachtigen]]
 
[[Categorie:Vogels]]
 
[[Categorie:Vogels]]
  +
[[en:Turkey (bird)]]
[[Categorie:dieren]]
 
  +
[[fr:Dinde]]

Huidige versie van 20 jun 2023 om 10:40

Kalkoen
Meleagris gallopavo

Turkey (6053191221).jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Noord-Amerika
Leefomgeving Graslanden en bossen
Behoort tot de Fazantachtigen, Hoendervogels, Vogels

Wild Turkey.png

Portaal Portal.svg Biologie

Een kalkoen (Meleagris gallopavo) is een dier. Het wordt vaak gegeten met kerst en met oud en nieuw.

De wilde kalkoen is een hooglandwildvogel afkomstig uit Noord-Amerika, een van de twee bestaande soorten kalkoen en het zwaarste lid van de orde Hoendervogels (Galliformes). Het is de voorouder van de gedomesticeerde kalkoen, die oorspronkelijk was afgeleid van een zuidelijke Mexicaanse ondersoort van wilde kalkoen.

Een kalkoen kan vaak goed zien en horen. Ook kunnen ze heel hard rennen. Het snelheidsrecord is 88,5 kilometer per uur. Ze communiceren met elkaar door geluiden. Ze zijn erg sociaal. Een volwassen kalkoen heeft tussen 5000 tot 6000 veren! En net zoals bij pauwen, spreiden de mannelijke kalkoenen hun staart om vrouwtjes aan te trekken. Omdat een kalkoen een soort omnivoor is, eten ze noten, zaden, blaadjes, insecten en salamanders.

Veel mensen denken dat er maar één soort kalkoen is, maar je hebt wel 20 verschillende rassen!

Voeding

Wilde kalkoenen zijn alleseters, foerageren op de grond of klimmen in struiken en kleine bomen om zich te voeden. Ze eten het liefst eikels, noten en andere harde basten van verschillende bomen, waaronder hazelaar , kastanje , hickory en pinyon-den, evenals verschillende zaden , bessen zoals jeneverbes en berendruif, knoppen, bladeren, varenbladeren, wortels en insecten. Kalkoenen consumeren ook af en toe amfibieën zoals salamanders  en kleine reptielen zoals hagedissen en kleine slangen. Er zijn kuikens waargenomen die insecten, bessen en zaden aten. Wilde kalkoenen voeden zich vaak in koeienweiden, bezoeken soms vogelvoeders in de achtertuin en geven de voorkeur aan akkerlanden na de oogst om zaden op de grond op te vangen. Het is ook bekend dat kalkoenen een grote verscheidenheid aan grassen eten.

Link

Alles over kalkoenen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fazant&oldid=796306"