Fazant

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fazant
Phasianus colchicus

Male and female pheasant.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Europa, Azië, Verenigde Staten, Canada, Chili, Nieuw-Zeeland, Australië
Leefomgeving Grasland en boerderijen
Behoort tot de Fazantachtigen

Phasianus colchicus distribution2.png

Portaal Portal.svg Biologie

De fazant is een vogel uit de familie van de fazantachtigen. De fazant is onder meer familie van de kip, de pauw en de patrijs. Fazanten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Ze werden door de Romeinen geïntroduceerd in Europa en later ook naar andere delen van de wereld gebracht. In Europa was (en is) de fazant een populaire vogel, die voornamelijk voor zijn vlees gehouden werd. Ontdekkingsreizigers namen de fazant daarom mee naar onder meer Canada, de Verenigde Staten en Australië.

Het mannetje wordt tussen de 75 en 89 centimeter groot, terwijl het vrouwtje tussen de 53 en 62 centimeter wordt. Het mannetje is feller gekleurd dan het vrouwtje. Een mannetje kan tussen de 0,7 en 2 kilogram wegen; een vrouwtje tussen de 0,5 en 1,4 kg. Het mannetje staat bekend om zijn felle kleuren. Het gebied rond de ogen is rood en de rest van de kop is wit met blauwgrijs. Het verenkleed is grotendeels bruin tot donkerbruin. De mannetjes hebben tevens een langere staart dan de vrouwtjes. Deze is zwartwit gestreept. Het vrouwtje is meestal wit tot lichtbruin met bruine en zwarte stippen. De vrouwtjes hebben hierdoor camouflage (schutkleur).

De fazant komt in heel Europa van nature voor, behalve in Noorwegen, IJsland en Portugal. Fazanten zijn ook lang door heel Europa uitgezet om te zorgen dat jagers meer te jagen hebben. In Nederland is dit sinds 1993 verboden en hierdoor neemt het aantal fazanten tegenwoordig af.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fazant&oldid=622366"