Echo en Narcissus (mythe)

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 29 aug 2021 om 14:17
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Echo was een hele mooie praatgrage nimf. Ze kon nooit haar mond houden. Zeus, de oppergod die getrouwd was met Hera vermaakte zich graag met de nimfen. Hera was erg jaloers. Op een keer toen Zeus weer met een nimf was kwam Hera er achter maar Echo wist Hera net zolang op te houden met haar gepraat dat Zeus nog net op tijd weg kon komen. Hera was hier zo kwaad over dat ze Echo strafte door haar haar spraak af te nemen. Ze kon nooit meer zelf een gesprek beginnen.

Narcissus was een hele knappe man waar een heleboel vrouwen verliefd op waren. Maar hij was alleen maar geïnteresseerd in de jacht. Toen hij op een dag aan het jagen was, zag Echo hem en werd gelijk verliefd op hem. Ze kon alleen geen gesprek met hem beginnen. Ze wachtte tot Narcissus iets zou zeggen. Op een keer hoorde hij een geluidje en hij zei; wie is daar ?
Echo wilde iets terug zeggen maar kon alleen maar hetzelfde terugzeggen dus zei hij ook “wie is daar “ Toen hij haar zag wilde hij niets met haar te maken hebben.
Zij was daar zo verdrietig over dat zij de bergen invluchtte en in grotten leefde. Langzaam maar zeker verloor ze haar lichamelijke vorm en bleef alleen haar stem Over. Zo komt het dat als je in de bergen loopt en iets roept zij nog altijd het laatste woord wil hebben.
Op een dag tijdens de jacht kwam Narcissus bij een meertje.Toen hij zich voorover boog om wat te drinken zag hij een hele knappe jongen in het water. Toen Narcissus die knappe jongen wou aanraken vervaagde hij tot het water weer stil lag.
Narcissus vond de jongen zo mooi en was helemaal verliefd op hem maar iedere keer als hij hem probeerde te omhelzen verdween hij weer. Daar werd hij zo verdrietig om dat hij niet meer at en dronk en langzamerhand helemaal wegkwijnde. Er bleef niets meer van hem over alleen een bloem die tot vandaag de dag de “narcis”genoemd wordt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Echo_en_Narcissus_(mythe)&oldid=681965"