Dierenwelzijn

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 18 nov 2022 om 16:43
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dierenwelzijn gaat over welzijn of tevreden kunnen zijn van dieren. Het gaat hierbij om zowel huisdieren (boerderijdieren) als om dieren in het wild. Een goede behandeling van de dieren, waarbij rekening wordt gehouden met het gevoel van het dier. Het is verwant aan de rechten van het dier - het dier moet:

Men kijkt naar het gedrag van het dier. Eet het goed, heeft het geen stress en slaapt het rustig. Hierbij moet je denken aan een gezonde leefomgeving bij veehouderijen of bij dieren in een fokkerij. Zijn er voldoende veiligheidsmaatregelen zols een brandbeveiliging. Dieren moeten een zekere vrijheid kunnen hebben. Denk aan vee dat lekker in de wei kan lopen en dat huisdieren niet in te kleine ruimtes worden gehouden. Ook beschermende middelen tegen felle zonneschijn of veel regen verhogen het dierenwelzijn. Ook de hygiëne en de voeding speelt een rol. Veel dieren zijn sociale dieren en kunnen niet alleen leven. Ook de aanwezigheid van speeltjes kan het dierenwelzijn verbeteren.

Er zijn veel organisaties die voor de dierenwelzijn opkomen zoals Wakker Dier, de dierenbescherming, het Wereld Natuur Fonds en andere organisaties.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dierenwelzijn&oldid=747655"