Skåne
Skåne is een streek en landschap in Zweden in het landsdeel Götaland, Skåne ligt in het uiterste zuiden van Zweden. Skåne heeft na de streek rond Stockholm de hoogste bevolkingsdichtheid volgens van Zweden.
Skåne is met de Sontbrug met Denemarken verbonden. De belangrijkste steden in Skåne zijn Malmö, Lund, Helsingborg en Kristianstad.
Skåne behoorde oorspronkelijk tot Denemarken maar werd in 1658 met de Vrede van Roskilde samen met Blekinge en Halland aan Zweden afgestaan.
De naam Skåne wordt als Skone uitgesproken. De oude Nederlandse en Duitse naam van Skåne is Schonen. Deze naam wordt in het Nederlands niet meer gebruikt, maar in het Duits nog wel.
Cijfers
- Inwoneraantal: 1.184.500 (31 december 2006) = 13% van alle mensen die in Zweden wonen
- Oppervlakte: 11.368 km²
o Landbouwgrond: 5.607 km² (49,4%)
o Bebost: 3.825 km² (33,7%)
- Bevolkingsdichtheid: 104 inwoners/km²
- Werkloosheid percentage: 4% (Oktober 2006)
- Gemiddelde temperatuur
o Januari: 0 tot -2° C
o Juli: 17° C
- Jaarlijkse neerslag: 500-800 mm
Steden en dorpen
De benaming van een dorp of stad is in Skåne soms wat verwarrend. De Skånse termen voor dorp en stad worden op een andere manier gebruikt dan de rest van Zweden dat doet.
'Stad', wordt door de Skånen gebruikt voor steden die hun stadsrechten hebben gekregen vóór de industriële revolutie. De Zweden daarentegen gebruiken de naam 'stad' pas als de stad door het koningshuis benoemd is tot stad. De Zweedse term voor 'dorp', by, wordt gebruikt voor alle andere bebouwde gebieden. Voor de juistheid kan de term samhälle en tätort/centralort gebruikt worden, omdat by door de Zweden wordt gezien als gehucht.
De volgende steden in Skåne zijn echte steden met stadsrechten:
- Lund (stadsrechten sinds 990)
- Helsingborg (stadsrechten sinds 1085)
- Ystad (stadsrechten sinds 1200)
- Trelleborg (stadsrechten sinds 1200)
- Malmö (stadsrechten sinds 1250)
- Simrishamn (stadsrechten sinds 1300)
- Landskrona (stadsrechten sinds 1413)
- Kristianstad (stadsrechten sinds 1622)
Vervoer
"Skånetrafiken" is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Skåne, maar ook voor het openbaar vervoer over de brug naar Kopenhagen. Als je met Skånetrafiken reist kan je de groene bussen nemen die naar de stad gaan, de regionale gele bussen of de regionale treinen die paars of zilver zijn. Het kan zijn dat je met bus en trein moet reizen, maar dat maakt voor het kaartje niets uit, die is de hele reis geldig. Kaartjes worden verkocht in servicecentra, bussen en treinen (je moet wel bijbetalen als je het in de trein koopt), en via kaartmachines die op alle stations staan. Bij de regiobussen bestaat zelfs de mogelijkheid om je fiets mee te nemen (op de achterkant van de bus).