Liquiditeit
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Liquiditeit is de mate waarin een bedrijf op de korte termijn aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Bij liquiditeit gaat het dus om schulden van minder dan één jaar. Het laat zien hoe financieel gezond een bedrijf op korte termijn is. Toch zegt dat weinig over de lange termijn. Voor de lange termijn kijk je naar de solvabiliteit.
Voor de liquiditeit bestaan verschillende financiële kengetallen. Die getallen zeggen iets over de liquiditeit van een bedrijf. Enkele voorbeelden zijn:
- Current ratio (liquiditeit in ruime zin): Die verhouding laat zien in welke mate kort vreemd vermogen betaald kan worden met vlottende activa. Oftewel, in welke mate kan een bedrijf schulden van minder dan één jaar betalen uit liquide middelen (spaargeld en kas) en de verkoop van producten. Bij de current ratio wordt de voorraad als onderdeel van de vlottende activa gezien.
- Acid ratio (quick ratio of liquiditeit in enge zin): Die verhouding heeft precies hetzelfde idee als de current ratio. Bij de acid ratio worden de voorraden echter niet als onderdeel van de vlottende activa gezien. Zij worden weggelaten.
Soms kunnen die twee bedragen van elkaar verschillen. Dat betekent dat het bedrijf grote voorraden heeft. Wanneer de bedragen (bijna) hetzelfde zijn, is geen of weinig voorraad.