Geneeskunde voor het Volk

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 25 sep 2024 om 21:51
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van Geneeskunde voor het Volk.

Geneeskunde voor het Volk (GVHV) is een Belgische vereniging voor gratis gezondheidszorg. In het Frans staat deze vereniging bekend als Médecine pour la Peuple (MPLP). De organisatie heeft 11 praktijken in België met in totaal 53 dokters. Geneeskunde voor het Volk bestaat sinds 1971 en is opgericht (en verbonden met) de Partij van de Arbeid van België (PVDA-PTB).

De organisatie zet zich in voor toegankelijke eerstelijnsgeneeskunde (zoals huisartsen), lagere prijzen voor medicijnen en tegen de loodvervuiling in Hoboken.

In België staat Geneeskunde voor het Volk geregistreerd als vereniging zonder winstoogmerk.

Doel

Geneeskunde voor het Volk biedt gratis geneeskunde aan. In België is gezondheidszorg niet gratis. Patiënten moeten betalen voor doktersbezoeken en medicijnen. Gezondheidszorg is echter voor sommige mensen te duur. Dit vormt een drempel. De organisatie wil daarom gratis zorg aanbieden aan alle mensen. De organisatie ziet privatiseringen in de zorg als een van de redenen voor de hoge kosten. Zo vindt de organisatie dat medicijnen betaalbaarder moeten worden.

Daarnaast zet Geneeskunde voor het Volk zich in voor preventieve gezondheidszorg. Dit betekent dat de organisatie een gezond leven wil bevorderen. Voorbeelden zijn gezonde voeding, sport en gezonde arbeids- en woonomstandigheden. Op dit vlak komt de organisatie overeen met de standpunten van PVDA-PTB.

Hoe werkt het?

Aan Geneeskunde voor het Volk zijn zo'n 25.000 patiënten verbonden. De organisatie biedt kwalitatieve en gratis gezondheidszorg aan voor iedereen (ongeacht hun inkomen). Per uur ontvangt een dokter maximaal drie patiënten.

Tot 2002 werkte de organisatie een terugbetalingstarief. Dit tarief werd volledig door het ziekenfonds vergoed. Zaken die niet door het ziekenfonds vergoed werden (zoals medicijnen) werden niet in rekening gebracht. Hierdoor hoefde de patiënt niets te betalen. Sinds 2002 worden patiënten helemaal niets in rekening gebracht.

De huisartsen verbonden aan de organisatie verdienen tussen de 1.100 en 1.200 euro netto per maand. Een deel draagt bovendien vrijwillig een deel van hun loon af aan PVDA-PTB.

Kritiek

De organisatie krijgt ook kritiek vanwege hun banden met PVDA-PTB. Geneeskunde voor het Volk wordt door sommigen zelfs een propagandamiddel genoemd.

In 2016 beschuldigden de Waalse kranten Le Soir en L'Echo de organisatie van het schenden van het beroepsgeheim. Artsen zijn namelijk verplicht om medische informatie van patiënten niet te delen met anderen. Volgens de kranten deelde de organisatie alsnog deze informatie met PVDA-PTB. Ook kreeg de organisatie kritiek op het ophangen van PVDA-posters in de praktijken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geneeskunde_voor_het_Volk&oldid=887517"