Geboorte

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 22 jul 2024 om 20:58
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De geboorte is het begin van een nieuw leven. Hierbij kun je denken aan baby of jong dier die op de wereld wordt gezet.

Na de bevruchting (conceptie) ontwikkeld zich een jong (foetus of vrucht). Bij mensen groeit deze in de baarmoeder van de moeder. De normale draagtijd die nodig is om tot een volgroeid kind te komen is 9 maanden. Die tijd is nodig om alle processen van groei en ontwikkeling tot stand te laten komen. Het komt nogal eens voor dat een zwangerschap te kort is. Je spreekt dan van een vroeggeboorte. De baby is dan nog niet volgroeid en men zal in het ziekenhuis proberen het in een couveuse alsnog te laten ontwikkelen.

De natuurlijke weg bij een geboorte is dat de baby via de vagina van de vrouw wordt geboren. Dat heet dan een natuurlijke bevalling. Is er echter sprake van bijvoorbeeld een verkeerde ligging van de baby of er is een ander probleem waardoor een natuurlijke bevalling niet mogelijk is, dan zal er een keizersnede moeten plaatsvinden. De baby wordt dan middels een operatie gehaald. Een on-natuurlijke geboorte dus.

Na de geboorte wordt de navelstreng tussen moeder en baby doorgeknipt en is er sprake van een nieuw individu. Ook de moederkoek (placenta) die voor de voeding en de ademhaling van de ongeboren vrucht zorgde zal het moederlichaam verlaten. Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd.

Het moge duidelijk zijn dat een geboorte niet zonder risico's is. In de meeste ontwikkelde landen is de zorg rondom een zwangerschap dan ook groot en goed geregeld. Vroeger kwam kindersterfte dan ook vaak voor en ook de moeder kon in het kraambed sterven. Gebleken is dat hygiëne een belangrijke rol speelt bij de geboorte. De arts en/of verloskundige moet met schone handen werken.

Vroeger had je nog geen echoscopie waarmee je op een foto kan zien of het een jongetje of meisje zou worden. Toen zag je dat pas bij de geboorte.

Anders dan gemiddeld

Biologisch gezien kan er zich na de bevruchting (conceptie) van de eicel door een zaadcel zich een jongetje of een meisje ontwikkelen. Dit gebeurt onder invloed van hormonen. Er doet zich echter wel eens iets afwijkends voor waardoor er een soort van mix tussen een jongen en een meisje ontstaat. Het is dan niet duidelijk of het kind een hij of een zij is. Bij 1 op de 100 geboortes is dit het geval. Het kan dan bijvoorbeeld een meisje zijn zonder baarmoeder en eierstokken. Zoiets wordt androgeen genoemd.

Normaal gesproken heeft een meisje cellen met xx-chromosomen. Een jongentje heeft xy-chromosomen. Technisch (biologisch) bepaalt dat dus of je een jongetje of een meisje bent. Maar dat kan dus toch anders gaan. Je spreekt dan niet van een zij of een hij, maar dat wordt ook wel een xij genoemd.

Daarnaast kan er in de psychische ontwikkeling iets anders gaan dan gebruikelijk is. Het kind kan geboren worden als meisje, maar als mens voelt het zich een jongen. Andersom kan natuurlijk ook. Zo ontstaan er mensen die tot de lhbt gemeenschap worden gerekend.

Spreekwoordelijk

Geboorte wordt ook gebruikt als er iets nieuws ontstaat. De geboorte van een vulkaan, een nieuwe vereniging enzovoorts.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geboorte&oldid=876444"