Oliver Paasch

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oliver Paasch
Europaforum Wachau-2019 1072 (cropped).JPG
Naam voluit
Geboren 21 oktober 1971
Geboren te Malmedy
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij ProDG
Religie
Stroming
Functie Minister-president van de Duitstalige Gemeenschap
Aantreden 26 juni 2014
Aftreden
Voorganger Karl-Heinz Lambertz
Opvolger
Functie(s)
Lid van het Duitstalig Parlement (1997-2004)
Duitstalig Gemeenschapsminister van Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (2004-2009)
Duitstalig Gemeenschapsminister van Onderwijs, Vorming en Tewerkstelling (2009-2014)
Portaal Portal.svg Politiek

Oliver Paasch (Malmedy, 21 oktober 1971) is een Belgisch politicus in de Duitstalige Gemeenschap. Hij is lid van de partij Pro Deutschsprachige Gemeinschaft (ProDG). Sinds 26 juni 2014 is Paasch minister-president van de Duitstalige Gemeenschap.

Opleiding

Paasch werd geboren op 21 oktober 1971 in de Luikse stad Malmedy. Hij studeerde rechten aan de universiteit Namen en de Université catholique de Louvain. Vervolgens ging hij werken als bankier voor KBC.

Sinds 1994 was Paasch actief binnen de groep Jugend für Europa (Jeugd voor Europa). Dit is een internationale jongerenorganisatie die actief is in meerdere EU-lidstaten. In 1997 werd Paasch lid van de partij PJU-PDB, wat sinds 2008 Pro Deutschsprachige Gemeinschaft (ProDG) heet. Tussen 1997 en 2004 zat Paasch voor deze partij in het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap.

In 2004 werd Paasch minister van Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek in de Duitstalige Gemeenschap. Hij was onderdeel van de regering van Karl-Heinz Lambertz. In 2009 werd hij minister van Onderwijs, Vorming en Tewerkstelling.

Minister-president

Paasch I

Tijdens de verkiezingen van 2014 werd ProDG de tweede partij na de Christlich Soziale Partei (CSP). De partij behaalde zes zetels. Tijdens de onderhandelingen besloten ProDG, SP en PFF een regering te sluiten. Paasch werd minister-president van deze regering en volgde Lambertz op.

Tijdens zijn eerste regering speelde de zesde staatshervorming (het Vlinderakkoord) een rol. De Duitse Gemeenschap mocht hierdoor meer zaken zelf regelen. Desondanks besloot de federale overheid te bezuinigen, waardoor ook de Duitse Gemeenschap kosten moest besparen. Later onderhandelde zijn regering met het Waals Gewest over het overdragen van bevoegdheden. De regering wilde daarnaast dat meer officiële documenten in het Duits vertaald werden.

Paasch gaf aan voorstander te zijn om de Duitstalige Gemeenschap van naam te veranderen. Volgens hem zou de naam "Oost-België" (Ostbelgien) beter klinken. Tegenwoordig wordt deze term naast Duitstalige Gemeenschap gebruikt.

Paasch II

Zie Regering-Paasch II voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Oliver Paasch in 2019

Tijdens de verkiezingen van 2019 werd ProDG voor het eerst de grootste partij met zes zetels. ProDG, SP en PFF besloten hun samenwerking voort te zetten in een nieuw kabinet. Drie dagen na de verkiezingen werd regering-Paasch II gevormd.

In 2020 kreeg Paasch te maken met de coronapandemie. Paasch besloot zijn beleid af te stemmen op de rest van het land. Toch besloot hij een strengere code aan te houden voor het Duitstalig onderwijs. Hierdoor waren er meer maatregelen in de Duitstalige Gemeenschap. Op 14 juli 2021 werd de Duitstalige Gemeenschap overtroffen door wateroverlast. Paasch besloot 15 miljoen euro uit te trekken om schade te herstellen.

Paasch III

ProDG werd opnieuw de grootste partij tijdens de verkiezingen van 2024 met acht zetels. Na vier dagen werd een akkoord bereikt tussen CSP en PFF.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oliver_Paasch&oldid=869000"