Voorzitter van de Tweede Kamer

Uit Wikikids
Versie door S.Perquin (overleg | bijdragen) op 9 mrt 2024 om 12:44
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De huidige voorzitter: Martin Bosma.

De Voorzitter van de Tweede Kamer (der Staten-Generaal), of gewoon Tweede Kamervoorzitter, is een lid van de Tweede Kamer met een belangrijke taak, namelijk het leiden van de vergaderingen en debatten van de Tweede Kamer. De voorzitter is altijd één van de 150 Kamerleden. De voorzitter is ook de vertegenwoordiger van de Tweede Kamer, bijvoorbeeld tijdens staatsbezoeken.

Sinds 14 december 2023 is Martin Bosma (PVV) voorzitter van de Tweede Kamer.

Taken

Wat doet een Kamervoorzitter nou eigenlijk? Een Kamervoorzitter heeft de rechten en plichten van een gewoon Kamerlid. Zo mag een voorzitter ook stemmen over wetten. Toch heeft een Kamervoorzitter een paar taken bij. Een Kamervoorzitter zit bij ieder debat en iedere vergadering van de Tweede Kamer. Dit is omdat de Kamerleden via de voorzitter moeten spreken. Hierdoor hoor je tijdens een debat nooit "Ik vind dat u niet gelijk heeft", maar altijd "Mevrouw/Meneer de voorzit(s)ter, ik vind dat <naam> niet gelijk heeft." Ook als er een debat is met een minister of staatssecretaris moeten de Kamerleden via de voorzitter praten. Zo kunnen Kamerleden nooit echt boos op elkaar worden tijdens het debatteren. In andere landen mogen de parlementsleden dit wel en daar ontstaat dan ook vaak ruzie. Een voorzitter opent en sluit ook iedere vergadering. Ook let hij/zij op de tijd, zodat debatten niet te lang duren, en dat er nuttige dingen gezegd moeten worden. Dit is ook de reden waarom de voorzitter een Kamerlid eerst de beurt moet geven voordat hij/zij aan de beurt komt.

De voorzitter is ook het gezicht van de Tweede Kamer. Als er een buitenlands staatshoofd de Tweede Kamer bezoekt, dan is de voorzitter daar altijd bij. Ook bij ceremonies is de voorzitter aanwezig, denk maar het kransen leggen op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking.

Een voorzitter kan niet bij ieder debat of iedere vergadering aanwezig zijn. Daarom zijn er ook nog ondervoorzitters. In de Tweede Kamer zitten deze aan dezelfde kant als de voorzitter zelf. De voorzitter is echter te herkennen aan het feit dat hij/zij iets hoger zit dan de anderen om hem/haar heen.

Kiezen van een Kamervoorzitter

Tot 1983 werd de voorzitter gekozen door de Koning(in) en zijn/haar ministers. In 1983 is dit echter gewijzigd, toen de Grondwet iets veranderde. Toen is bepaald dat je niet voorzitter voor 1 jaar, maar voor de gehele periode waarin het kabinet zit voorzitter bent. Na iedere Tweede Kamerverkiezing vind er een verkiezing plaats over wie de Kamervoorzitter wordt. Hierbij kan een voorzitter opnieuw verkozen worden. Hiervoor zijn wel minstens 76 stemmen nodig.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Voorzitter_van_de_Tweede_Kamer&oldid=846584"