Jacob Isaacksz. van Ruisdael

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 29 feb 2024 om 02:32 (Link naar doorverwijspagina Barok gewijzigd in Barok (stijlperiode)#Schilderkunst met DisamAssist)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacob van Ruisdael
Ruisdael Jacob KunsthalleHamburg.jpg
Medaillon van Jacob van Ruisdael met een fantasieportret aan de Hamburger Kunsthalle
Persoonlijke informatie
Volledige naam Jacob Isaacksz. van Ruisdael
Bijnaam de Goyer
Land Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, nu Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 1628 of 1629
Geboorteplaats Haarlem
Overleden 14 maart 1682
Overleden te Amsterdam, vermoedelijk in Haarlem begraven
Gehuwd met /
relatie
ongehuwd
Carrière
Beroep kunstschilder, tekenaar, etser, arts
Bekend van landschappen
Actief 1646 - 1682
Genre(s) Barok, landschap, interieur, marine
Label
Website
https://rkd.nl/nl/explore/artists/68835
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Jacob van Ruisdael is geboren Haarlem, ergens tussen 1628 of 1629. Hij is mogelijk in Amsterdam overleden, maar vermoedelijk in Haarlem. Hij is in Haarlem begraven op 14 maart 1682. Hij was een Noord-Nederlands kunstschilder, tekenaar en etser, bekend van zijn landschappen en zeegezichten (marines). Hij wordt gerekend tot de beste schilders die de Gouden Eeuw heeft voortgebracht.

Levensloop

Over het leven van Jacob van Ruisdael is nauwelijks iets bekend en wat er bekend is, is onzeker. Voor zover bekend is er geen enkel portret, zelfportret of brief van Van Ruisdael bewaard gebleven. Hij was de zoon van de lijstenmaker Isaack van Ruysdael, die ook wat schilderde. Jacobs moeder was waarschijnlijk Isaacks tweede vrouw, Maycken Cornelis, waarmee zijn vader op 12 november 1628 trouwde.

Jacob was een neef van de bekende landschapsschilder Salomon van Ruysdael. Van Ruisdaels familie staat ook bekend onder de naam 'de Goyer' naar hun afkomst uit het Gooiland, tegenwoordig het Gooi. Jacobs grootvader Jacob Jansz de Goyer (voorheen van den Graft, ca. 1560-1616) was als bewoner of pachter van Slot Ruysdael (Ruisschendaal of de Graft) in Blaricum. Restanten daarvan zijn in de jaren 1970 bij archeologisch onderzoek aan de slotweg opgegraven. Jacob werd beïnvloedt door zijn vader, zijn oom en hun kennissen, waaronder Jan van Goyen. Van Ruisdael werd in 1648 lid van het Haarlemse Sint-Lucas schildersgilde.

Er bestaan verhalen dat Van Ruisdael in 1646 begon te reizen en dat dit terug te zien is in een aantal schilderijen. Zo reisde hij mogelijk in 1646 met zijn vader naar Egmond aan Zee, waar ze beiden schilderden. In 1647 zou hij naar Naarden en naar Rhenen zijn geweest. In 1650 zou hij naar Bentheim aan de Duits-Nederlandse grens zijn geweest. Rond 1656 kwam Van Ruisdael in Amsterdam terecht, waar hij in 1659 burgerrechten kreeg.

Ruisdael stond goed bekend om zijn werk en werd net als Rembrandt in 1660 uitgenodigd een werk te maken voor het nieuw stadhuis van Amsterdam, nu het Paleis op de Dam. Jacob heeft nooit echt rijkdom gekend en overleed in 1682.

Werk

De molen bij Wijk bin Duurstede, ca. 1670

Het werk van Van Ruisdael is geen directe weergave van de werkelijkheid (zoals een onbewerkte foto dat is). De landschappen zijn poëtischer, lieflijker, imposanter en dramatischer dan in werkelijkheid en zijn nauwkeurig samengesteld. Toch zijn bepaalde historische elementen goed te herkennen. Het bekendsre werk is de molen bij Wijk bij Duurstede. Net als veel van zijn tijdgenoten maakte hij ter plekke schetsen, die thuis in het atelier werden uitgewerkt. Verf moest toen nog in het atelier gemaakt worden, want tubes bestonden nog niet. In ongeveer 1670 schilderde Van Ruisdael een stadszicht van Haarlem met op de voorgrond veldjes waarop de lakens liggen te bleken in de zon en op de achtergrond de St. Bavokerk.

Ruisdael wordt gerekend tot de Haarlemse school.

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jacob_Isaacksz._van_Ruisdael&oldid=844910"