Kinderarbeid

Uit Wikikids
Versie door Coeniemoenie (overleg | bijdragen) op 8 sep 2023 om 11:26 (ik heb dor in door gewijzigd. ik doe dit met goede bedoelingen!)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kinderarbeid kwam in wat we nu ontwikkelde landen noemen in de 19de eeuw nog voor. Kinderen moesten werken in fabrieken, maar soms ook thuis. In Derde Wereld landen (landen in ontwikkeling waar we ontwikkelingshulp aan geven), is kinderarbeid nog heel gewoon.

In 1874 werd het Kinderwetje van Van Houten van Samuel van Houten ingesteld, waardoor kinderarbeid verboden werd. Toch hielp deze wet de eerste decennia's nog niet, want de uitvoering van de wet werd nog niet gecontroleerd. Toen in 1901 de leerplicht werd ingevoerd, kwam er een eind aan kinderarbeid.

Vroeger was ook in de Verenigde Staten en Engeland veel kinderarbeid. Aan het begin van de 19e eeuw werkten in Engeland veel kinderen in de mijnbouw.

Kinderarbeid

Kinderen werken in een textielfabriek in de Verenigde Staten, 1912.

Vroeger hielpen kinderen al veel mee thuis. De kinderen moesten dit doen omdat anders het gezin te weinig eten hadden om te kunnen overleven. De kinderen van boeren moesten bijvoorbeeld helpen op het land waar zij in de zomer en lente hielpen met het oogsten. In de winter en herfst hielpen de kinderen in de huisnijverheid. Hier hielpen de kinderen met het maken draden waar kleding van gemaakt moest worden. Ook hielpen kinderen in de winkel of op de werkplaats. De kinderen werkten in deze tijd hard maar er was nog wel tijd voor spelen met elkaar.

De Industriële Revolutie

De Industriële Revolutie kwam en er werden uitvindingen gedaan zoals de stoommachine, de weefmachine en de spinmachine. In het land werden fabrieken gebouwd waar veel arbeiders voor nodig waren. Veel mensen en ook boeren van het platteland gingen verhuizen naar de stad waar zij gingen werken. Niet alleen volwassenen gingen werken in de fabriek maar ook kinderen gingen naar de stad om te werken. De mensen hoopten daarom op een beter leven maar die kregen zij niet. De mensen moesten lange dagen werken, minimaal 15 uur, voor weinig geld en de mensen werden slecht behandeld. Vooral voor de kinderen was het werk zwaar. Zij moesten lange dagen werken en kregen heel weinig geld voor dit werk. De bazen van de fabriek vonden de kinderen wel handig. Omdat de kinderen klein waren konden ze gemakkelijk overal bij. De kinderen konden zo gevaarlijke en moeilijke klusjes doen.


Einde kinderarbeid in Nederland

Arbeidersbeweging
in Nederland
The hand that will rule the world (cropped).jpg
Arbeidsrechten
Vrijheid van vereniging
Collectieve onderhandeling
Verbod op kinderarbeid
Achturige werkdag
Minimumloon
Arbeidsomstandigheden
Vakbonden
CNV (sinds 1909) · VCP (sinds 1974) · FNV (sinds 1976) · LSVb (sinds 1983) · AC (sinds 1992)
ANWV (1871-1921) · NWVP (1876-1967) ·
NVV (1906-1976) · NKV (1925-1976)
Politieke partijen
Partij van de Arbeid (sinds 1946)
Socialistische Partij (sinds 1971)
SDAP (1894-1946) · CPN (1909-1991) ·
PSP (1957-1991) · DS'70 (1970-1983)
Portaal Portal.svg Maatschappij

Het Kinderwetje van Van Houten

Het Tweede Kamerlid Samuel van Houten (fractie van sociaalliberalen) probeerde de kinderarbeid in fabrieken te stoppen door met het Kinderwetje van Van Houten te komen. Kinderen jonger dan 12 jaar mochten niet meer in een fabriek werken. Door de tweede kamer werd er gestemd met 64 voor en 6 tegen. Dit gebeurde in 1874. Hoewel het Kinderwetje van Van Houten was aangenomen bleven er toch kinderen in de fabrieken werken omdat het gezin anders niet kon overleven.

De leerplichtwet

Hierna kwam de leerplichtwet in 1901. Door deze wet moesten kinderen van 6 tot 12 jaar oud naar school gaan. De wet werd net aangenomen met 50 voor en 49 tegen doordat de politicus Francis David Schimmelpenninck van zijn paard was gevallen en niet tegen kon stemmen. De kinderen gingen vanaf nu naar school. De kinderen met arme ouders konden gratis naar de Klompenschool die betaald werd door de overheid. De kinderen met rijke ouders moesten betalen om naar school te gaan. Als je 13 werd moest je weer gaan werken in de fabrieken.

Waar komt kinderarbeid nog voor?

Kinderarbeid komt het meest in Azië voor, met name in India. De diverse schattingen lopen uiteen: maar waarschijnlijk zo'n 50 miljoen kinderen in dit land worden gedwongen te werken. Ook in Afrika en Zuid-Amerika is sprake van veel kinderarbeid.

Soorten kinderarbeid

  • In de textielfabriek werken door kleding te maken.
  • In de industrie werk te doen door tapijten te knopen.
  • Op het land te werken op plantages of rijst en mais velden.
  • In de mijn werken door stenen klein te hakken.
  • In de dienstverlening te werken door schoenen te poetsen.
  • Als huishoudhulp te werken door schoon te maken en alle andere taken die hierbij horen te doen.
  • Als kindsoldaat in het leger te werken.

Kinderarbeid en arme landen

Kinderarbeid komt vaker voor in arme landen omdat de ouders uit het gezin niet genoeg geld bij elkaar kan verdienen om het gezin te verzorgen. De kinderen kunnen niet naar school omdat ouders dit niet voor hun kinderen kunnen betalen. De mensen die werk geven aan andere mensen willen graag dat kinderen voor hen komen werken. Dit omdat de kinderen goedkoop en lang kunnen werken. De ouders van de kinderen sturen de kinderen vaker en sneller op pad om aan het werk te gaan. De kinderen kunnen zo niet naar school of spelen. Ziektes maken het dat kinderen voor andere mensen moeten zorgen. De kinderen krijgen zo niet de kans om naar school te gaan en een beter leven voor zichzelf te krijgen door onderwijs.

Hulp

Er zijn verschillende organisaties die mensen helpen in landen waar kinderarbeid voorkomt. Deze organisaties vechten vooral voor de rechten van de mens en vooral het kind. Voorbeelden hiervan zijn: Oxfam Novib, Unicef, Amnesty International, Fair Trade, Terre des Hommes en Max Havelaar

Media

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kinderarbeid&oldid=810639"