Spoorlijn Winterswijk - Zevenaar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Winterswijk - Zevenaar

Spoorlijn Winterswijk - Zevenaar.png

Opening 15 juli 1885
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Oost-Nederland
Van
naar
Station Winterswijk
Station Zevenaar
Aantal huidige stations
Status In gebruik door Arriva en deels Breng
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Winterswijk–Zevenaar verbindt station Winterswijk sinds 15 juli 1885 met station Zevenaar. De spoorlijn maakte deel uit van het netwerk van sneltrams in Twente en de Achterhoek dat was aangelegd door de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij (GOLS). De spoorlijn tussen Winterswijk en Zevenaar is de enige lijn van dit voormalige bedrijf dat nog in bedrijf is.

Geschiedenis

De spoorlijn werd aangelegd door de GOLS, die in de jaren 1880 een netwerk van lichte spoorwegen in Oost-Nederland aanlegde. Deze lijnen zijn in eerste instantie gebouwd om goederen te vervoeren voor de Twentse textielfabrieken. In 1884 werd de lijn Winterswijk-Neede in gebruik genomen, een jaar later gevolgd door de lijn van Winterswijk naar Zevenaar. In Winterswijk, ten westen van station Winterswijk, werd de Nederlands-Westfaalse Spoorweg Maatschappij gebouwd (NWE) voor de Spoorlijn Zutphen - Winterswijk en een zelfstandig station Winterswijk GOLS. Er kwam een ​​verbinding tussen de twee stations via een rangeerspoor en de tussenruimte werd vergroot voor rangeerwerkzaamheden tot aan de Eerste Wereldoorlog. In Zevenaar had de spoorlijn ook een eigen klein station.

In 1892 werd in Zevenaar een verbinding met de lijn Arnhem-Emmerich (Spoorlijn Oberhausen - Emmerich, met aansluiting op de Spoorlijn Amsterdam - Elten) aangelegd. Hierdoor ontstond een directe verbinding tussen station Arnhem en station Winterswijk. Aanvankelijk werd het spoor uitsluitend gebruikt voor vrachtverkeer. Vanaf 1918 verlegde de GOLS het reizigersvervoer via de aansluiting op station Zevenaar aan de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS, ofwel Spporlijn Amsterdam - Elten) en gaf het kleine station op. In de jaren twintig namen de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij over(HIJSM) richtte GOLS op en ontbond de vereniging in 1928. Als gevolg hiervan staakte de HIJSM de activiteiten op de onrendabele routes. Met uitzondering van het traject van Winterswijk naar Zevenaar had tot 1935 geen van de voormalige GOLS-spoorwegen reizigersvervoer. In 1936 gaf de HIJSM ook het stationnetje in Winterswijk op en verplaatste de treinen naar het rijksstation.

Het verkeer werd in eerste instantie door GOLS zelf uitgevoerd. In 1920 werden de lijnen van het bedrijf overgenomen door de HIJSM. Even later gingen de overgebleven spoorwegmaatschappijen een intensieve samenwerking aan, die in 1938 leidde tot de fusie tot de Nederlandse Spoorwegen (NS). De NS exploiteerde zo'n 70 jaar het voormalige GOLS-traject.

Doetinchem nieuw perron Arriva

In 1999 is de treindienst tussen Winterswijk en station Doetinchem overgedragen aan Keolis - Syntus. Twee jaar later volgde het traject van Doetinchem tot Zevenaar. In de loop van de tijd kreeg Keolis Syntus veel kritiek vanwege annuleringen (niet rijden van een trein) en vertragingen op deze route, te korte treinen en verstoringen daarvan. Keolis - Syntus moest in 2010 een boete van 35.000 euro betalen aan de provincie Gelderland. In 2012 verloor Syntus de concessie (vergunning) voor de Achterhoek aan Arriva. Naast Arriva rijden ook Hermes -treinen op het traject Arnhem-Doetinchem onder de merknaam Breng. Arriva rijdt er met de stoptrein RS32 Spurt. Vanaf 2025 gaat er ook een sneltrein RE32 rijden.

Stations

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Winterswijk_-_Zevenaar&oldid=759170"