Improvisatietheater
Improvisatietheater is vorm van theater, waarbij de acteurs hun eigen script ter plekke verzinnen. De acteurs moeten dus improviseren en hebben geen voorbereiding of repetities gehad. Vaak bestaat improvisatietheater uit korte scènes van enkele minuten. Deze scènes zijn een soort van sketches. Er is geen doorlopend verhaal aanwezig. Vaak bevat het improvisatietheater veel humor; het is het doel om het publiek aan het lachen te maken.
Kort voordat de sketch begint, hoort men de situatie. Vaak is dit een korte beschrijving. Ook krijgen de acteurs een rol. Een voorbeeld is "een zondagochtend in het park", waarbij één acteur een jogger is en de ander op een bankje zit. Vaak is er ook een probleem, wat vaak grappig is. De acteurs moeten vervolgens een kort toneelstukje opvoeren. Hierbij moeten de acteurs met elkaars fantasie meegaan. Improvisatietheater wordt ook als training aan acteurs gegeven. Op de middelbare school kan een improvisatie-oefening terugkomen bij dramalessen. Door deze oefeningen leer je om snel na te denken als iets misgaat.
Het improvisatietheater is ook gebruikt voor televisieprogramma's, zoals De Lama's, De vloer op en De Grote Improvisatieshow.