Jacob de Wit

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 11 aug 2022 om 11:21
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacob de Wit
Jacob de Wit, by Jacob de Wit.jpg
Zelfportret an Jacob de Wit
Persoonlijke informatie
Volledige naam Jacob de Wit
Bijnaam Vele spellingen
Land Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 19 december 1695
Geboorteplaats Amsterdam
Overleden 12 november 1754
Overleden te Amsterdam
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep Kunstschilder, binnenhuisarchitect
Bekend van deur- en plafondschilderingen
Actief ca. 1708-1754
Genre(s) allegorie, historie, christelijk religieuze voorstelling, portret, bloemstilleven
Label
Website
https://rkd.nl/explore/artists/85099
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Jacob de Wit, geboren op 19 december 1695 te Amsterdam en overleden op 12 november 1754 te Amsterdam. Hij was een Nederlandse kunstenaar en binnenhuisarchitect die veel religieuze taferelen schilderde.

Jacob de Wit werd geboren in Amsterdam en werd beroemd door zijn deur- en plafondschilderingen. Hij woonde aan de Keizersgracht in Amsterdam, en veel van de gebouwen aan de Keizersgracht hebben nog steeds deur- of plafondschilderingen van hem. Omdat veel van de destijds in Amsterdam wonende families landhuizen hadden, schilderde de Wit ook in huizen in Haarlem en langs de Utrechtse Vecht. Volgens het RKD was hij de leerling van Albert van Spiers in Amsterdam en Jacob van Hal in Antwerpen, waar hij in 1714 lid werd van het Sint-Lucasgilde. In Antwerpen maakte hij een reeks aquarelschetsen van de Rubens plafonds in de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. De Wit was een groot bewonderaar van de Vlaamse schilders Peter Paul Rubens en Antoon van Dyck. Nadat de kerk in 1718 door de bliksem was getroffen, werden deze een historisch document en zijn leerling Jan Punt graveerde later zijn schetsen en publiceerde ze in 1751. Leerlingen van Jacob de Wit waren Jan de Groot (schilder uit Den Haag), Dionys van Nijmegen, Jan Punt, Pieter Tanjé en de broersrans en Jacob Xavery. Jacob de Wit stierf in 1754 in Amsterdam. Tako Hajo Jelgersma was zijn volgeling.

Werk

De werken van Jacob de Wit behoren tot de rococo. Hij was een specialist in het zogeheten trompe l'oeil ("bedrieg het oog"). Een manier van decoratief schilderen in de kunst waarbij het lijkt of er nog een extra ruimte is of dat iets verdiept ligt. Eigenlijk een soort gezichtsbedrog. Het werd veel toegepast bij muurschilderingen. In plafondschilderingen kan men met deze techniek het doen lijken dat er bijvoorbeeld een koepel op de ruimte aanwezig is.

Het is een zeer realistische manier van schilderen waarbij de schaduwwerkingen voor de diepte zorgen. De Wit hiel hierbij rekening met het aanwezige natuurlijke licht in de ruimte. Het is een tamelijk bewerkelijke manier van schilderen en wordt ook als ambacht gezien. In die tijd waren gipsen ornamenten aan het plafond een geliefde manier van decoratie bij de rijkere herenhuizen. Ook deze werden ook in schildervorm nagemaakt. Vanwege de vele grijstinten werd dat een grisaille genoemd. Vaak zijn grisailles boven deuren of in de hoeken van een plafond als paneelvulling aangebracht. Ze worden ook wel "witjes" genoemd.

Zijn werk werd al tijdens zijn leven vervalst. Tekeningen en schilderingen werden voor hoge prijzen verkocht. Veel van zijn eigen werk is verdwenen of onbekend. Men denkt dat hij zeker zo'n 6000 werken heeft gemaakt.

Galerij

Stichting Jacob de Wit organiseerde in april 2022 de presentatie Jacob de Wit, Op zoek naar een vergeten meester-schilder! in de Amstelkerk in Amsterdam.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jacob_de_Wit&oldid=725157"