Slag bij Austerlitz

Uit Wikikids
Versie door Kepler2 (overleg | bijdragen) op 26 feb 2022 om 11:27
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Austerlitz
Datum 2 december 1805
Locatie Austerlitz, Moravië
Strijdende partijen
Keizerrijk Frankrijk Keizerrijk Oostenrijk
Keizerrijk Rusland
Leiders
Keizerrijk Frankrijk: Keizerrijk Oostenrijk
Keizerrijk Rusland:
Napoleon Bonaparte Frans II van het Heilige Roomse Rijk
Alexander I van Rusland
Mikhail Kutuzov
Verliezen
ongeveer 1.500 rond de 15.000
Portaal Portal.svg Franse Tijd

De Slag bij Austerlitz of Driekeizerslag (naar de drie keizers die meevochten in de slag) was een veldslag tussen het Keizerrijk Frankrijk aan de ene kant en aan de andere kant het Keizerrijk Oostenrijk en Rusland. Deze slag speelde zich in 1805 af bij het Tsjechische (toen nog Oostenrijkse) dorpje Austerlitz en is uiteindelijk gewonnen door Frankrijk. De slag wordt gezien als het grootste succes van Napoleon Bonaparte op het slagveld.

Waarom?

Napoleon wilde graag de Britten op de knieën krijgen, maar dit wilde maar niet lukken. Hij had veel oorlog gevoerd en de oorlogskas dreigde leeg te raken. Hij richtte zich daarom op de landjes binnen het Heilige Roomse Rijk. Die moesten samenwerken en hadden geen goede bevelsstructuren. Door een overwinning kon Napoleon aan prestige winnen. Hij was immers nog maar een jaar de keizer van Frankrijk. Bovendien wilde hij de idealen van de Franse Revolutie uitdragen. In de jaren voor de Slag bij Austerlitz had Frankrijk al verschillende oorlogen uitgevochten met andere landen in Europa. Zo was Nederland bezet net zoals Italië en het zou niet lang duren voordat ook Oostenrijk ten prooi zou vallen aan de invasies van de Franse troepen. Dat gebeurde vlakbij Austerlitz in Tsjechië, dat destijds deel uit maakte van het splinternieuwe Keizerrijk Oostenrijk. De Oostenrijkers en Russen daar waren met 90.000 man en de Fransen met 75.000. Het beloofde een spannende slag te worden...

Slag bij Austerlitz.jpg

De Slag

Napoleon speelde het spel slim. Hij nam posities in een dal in plaats van op de top. De Oostenrijkers lieten zich verleiden tot een grote aanval op een zwakke plek van Napoleons leger maar daar had de kleine keizer goed over nagedacht. Terwijl het vijandelijke leger met z'n hoofdmacht naar de zwakke plek van Napoleons leger ging viel Napoleon een dun deel van de hoofdmacht aan. Hij had daarbij het geluk dat het mistig was in die ochtend. Daardoor kon de vijand niet zien hoe Napoleon zijn troepen verplaatste. Hij kwam er snel doorheen en veroverde de top. Napoleon stond er nu goed voor. Hij had het vijandelijke leger gesplitst en de top veroverd vanwaar hij goed z'n vijanden kon aanvallen. De keizer van Rusland zag in dat het goed misging en stuurde de keizerlijke garde erop af. Deze garde richtte veel schade aan, alleen werd ze te laat ingezet om de slag nog te winnen. De Fransen hadden in plaats daarvan gewonnen!

Gevolgen

Geschiedenis van Oostenrijk
Tot 700
Noricum
Van 700 tot 1000
Markgraafschap Oostenrijk
Van 1000 tot 1800
Oostenrijkse Kreits
Hertogdom Oostenrijk
Aartshertogdom Oostenrijk
Habsburgse monarchie
Van 1800 tot 1919
Keizerrijk Oostenrijk
Ausgleich
Oostenrijk-Hongarije
Duits-Oostenrijk
Van 1919 tot nu
Eerste Oostenrijkse Republiek
Anschluss
Ostmark
Geallieerde bezettingszones
Tweede Oostenrijkse Republiek
Portaal : Oostenrijk

Na de 9 uur durende slag bij Austerlitz viel de Derde Coalitie (een verbond van landen tegen Napoleon) uit elkaar. Ook werd het Heilige Roomse Rijk officieel ontbonden en werd de Vrede van Presburg gesloten. Veel mensen waren erg verbaasd over de afloop van deze veldslag en Napoleon werd nog machtiger dan hij al was. Ook werd de Confederatie van de Rijn opgericht, een verzameling landjes die als buffer moest dienen voor Frankrijk. Oostenrijk werd nog verder teruggedreven en het zou snel ten onder zijn gegaan als de slag bij Wagram er niet was geweest.

Napoleon wist de Oostenrijkse oorlogskas te veroveren. Daarmee kon hij niet alleen de soldaten extra betalen, maar ook de gewonden en de weduwen van de gevallen soldaten. Dat deed hij met veel eergevoel, waardoor het Franse volk erg tevreden was met Napoleon.

Vernoemd naar de Slag bij Austerlitz

Videoclip

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slag_bij_Austerlitz&oldid=707620"