Wet zorg en dwang
De wet zorg en dwang is een wet die zorgt dat je naast met dementie of een verstandelijke beperking onvrijwillig zorg kan krijgen .
wat is de wet zorg en dwang
Wanneer dementie erger wordt kan je naasten minder goed beslissen welk zorg hij nodig heeft. Je naaste denkt bijvoorbeeld dat hij nog goed voor zich zelf kan zorgen thuis terwijl dat niet meer zo is . Hulp voor in huis of verhuizen naar een verzorgingshuis kan dan nodig zijn. Als je naast daar tegen in gaat heet dat onvrijwillige zorg . De wet Zorg en dwang gaat vanuit n'Nee tenzij ...'Als je naaste de zorg weigert ,moeten zorgmedewerkers bekijken na andere oplossingen . Pas echt niet anders kan dan mogen ze onvrijwillige zorg wordt zo kort mogelijk gegeven . Elke drie maximaal zes maanden moeten zorgverleners kijken of die zorg nog nodig is.
Wat is onvrijwillige zorg
zorgmedewerkers leggen de afspraken over de zorg vast in het zorgplan of zorgleefplan . In het zorgplan staat bijvoorbeeld welke taken de medewerkers uitvoeren en hoe Vaak . Wanneer je naast niet meer zelf kan beslissen . Kam de wettelijke vertegenwoordiger die is aangewezen beslissingen nemen wat er in het zorgplan komt te staan . Daarnaast bespreekt de zorgverlener regelmatig de afspraken met jou of je naaste. Vrijwillige zorg kam over van alles gaan als je naaste er niet mee eens zijn de dingen hieronder voorbeelden van.
- Het geven van eten en drinken of medicijnen wat hij of zij niet wilt.
- Uitvoeren van medische controles en onderzoeken.
- Kleiner maken van bewegingsvrijheid bijvoorbeeld deuren op slot doen of een bedrek plaatsen
- verhuizen naar een verzorgingshuis
- controleren via camera's of sensoren