Homofobie
Homofobie betekent letterlijk de angst voor homoseksualiteit. Het woord komt uit de 20e eeuw en wordt gebruikt om de afkeer en haat tegen homoseksuelen (en lhbt'ers in het algemeen) aan te duiden. Soms wordt hierdoor ook het woord homohaat gebruikt.
Hoe?
Homofobie kan op verschillende manieren worden geuit:
- Geweld en agressie tegen homoseksuele personen
- Racisme en discriminatie van homoseksuelen
- Het oproepen van agressie en geweld tegen homoseksuelen
- Het belachelijk maken en uitschelden van homoseksuele personen
- Het strafbaar stellen van homoseksualiteit in het algemeen
Sommige mensen beschouwen ook organisaties die vechten tegen gelijke rechten voor homoseksuelen als homofoob. Homofobe organisaties zijn onder meer veel religieuze groeperingen en christelijke en rechts-conservatieve politieke partijen. Dit verschilt overigens erg land en hoeft niet overal zo te zijn. In Nederland zijn de rechtste partijen PVV en FvD voor gelijke rechten voor homoseksuelen, net als de christelijke CDA en ChristenUnie. Ook veel kerkgenootschappen staan grotendeels of geheel achter gelijke rechten. Zij zijn dus niet homofoob.
Waarom?
Waarom zijn mensen homofoob? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, dit zijn een aantal mogelijkheden:
- Bang om zelf een homo te worden.
- Onterecht homo genoemd worden
- Negatieve ervaringen met homoseksualiteit hebben
- Onzekerheid over zijn/haar seksuele identiteit
- Geen begrip hebben voor alles wat "anders" is
- Jaloezie tegenover homo's
- Het niet normaal vinden van homoseksualiteit
- Het huwelijk iets zien als tussen man en vrouw en niet anders
- Het afkeren tegen homoseksualiteit omdat er bij de homoseksualiteit geen kinderen biologisch kunnen komen. Bv. bij vaders die nooit opa kan worden of vanwege een lagere geboortecijfer.
- Religie, de islam, het katholicisme en het protestantisme veroordelen de homoseksualiteit nog steeds
Bestrijding
Politici, de overheid en de organisatie COC Nederland proberen op verschillende manier homofobie te stoppen en de acceptatie van homoseksualiteit in de maatschappij te bevorderen wat onderdeel is van de homo-emancipatie. Nog een manier is door bijvoorbeeld uitleg te geven op scholen over homoseksualiteit. Door COC Nederland is sinds 2012 voorlichting over seksuele diversiteit verplicht op de scholen in Nederland.
Daarnaast is er ook een Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, deze dag valt jaarlijks op 17 mei. Er wordt in Nederland ook sinds 2008 de Jos Brink-prijs uitgereikt elke twee jaar. Als iemand zich heel goed heeft ingezet voor de homo-emancipatie dan krijgt hij van de jury de prijs. Er is ook de Paarse Vrijdag. Daar dragen studenten paarse kleren om solidariteit te tonen aan homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In de VS en Canada vindt de dag plaats op de derde donderdag van oktober maar in Nederland de tweede vrijdag van december. Er doen naar schatting elk jaar ongeveer 580 van de 700 middelbare scholen in Nederland mee aan Paarse Vrijdag. Iets wat er ook op Paarse Vrijdag lijkt is Coming-Outdag. Het vindt jaarlijks op 11 oktober plaats en daar wordt aandacht besteed aan lgbt'ers die uit de kast kwamen en openlijk zijn over zijn of haar seksuele voorkeur. Ook is er de Gay Pride Parade die in veel grote steden over de hele wereld jaarlijks wordt gehouden. In Nederland staat het ook bekend als Roze Zaterdag.
Nederland en België
Homofobie komt in Nederland en België weinig voor, mede doordat het voorlopers zijn op het gebied van lhbt-rechten. Dit zegt overigens niet dat het helemaal niet voorkomt, aangezien geweld, discriminatie en uitschelden nog steeds voorkomen. Echter is dit veel minder dan in veel andere landen.